Prova olika öltyper

Prova olika öltyper och stilar

Att prova olika öltyper är ett enkelt sätt att upptäcka skillnader i smak och doft. 

Öl tillverkas av vatten, malt, jäst och humle. Men jäsningen skiljer sig åt beroende på öltyp och smaken påverkas också av vilken malt eller humle man använder. Här är en provning som tar fasta på olikheterna när det gäller jäsning, malt och humle.

Du behöver:

  • Syrlig öl av geueze (spontanjäst öl från Belgien)
  • Hefeweizen (veteöl, ursprungligen från Tyskland)
  • Pilsner i tysk stil (ljus lageröl, jäser svalt)
  • Dunkel (mörk lageröl där hårdrostad malt används)
  • IPA, modern med humlebeska och fruktiga aromer (jäser varmt)
  • En porter eller stout (varmjäst öl med hårdrostad malt)

Provning:

1. Titta på alla öl var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk och hur skummet beter sig.
2. Diskutera färgen – vad kan färgen antyda?
3. Dofta på alla sex öl var och en för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt, maltigt, kryddigt? Kanske knäckebröd, majs, tropisk frukt, citrus eller maskrosblad?
4. Diskutera doften – vad kan doften antyda?
5. Smaka på ölen, återigen var och en för sig. Är de lätta eller fylliga, torra eller har de sötma? Hur beska är de? Dofterna ni kände, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp?
6. Gå igenom ölen gemensamt. Jämför era noteringar och kanske jämför dem med de vi skriver?

Våra ölstilar

Det finns en mängd olika ölstilar i världen. Vi har kokat ner dem till ungefär 60 olika. Här kan du lära dig mer om de olika ölstilarna.

Tips

Häll upp ölen i rena glas, gärna tulpanformade som samlar doftaromerna i toppen, så att det bildas en skumkrona. Använd gärna våra provningsprotokoll för att göra dina noteringar. Spottkoppar för de som vill. Kom ihåg: Inget är "rätt eller fel" när det gäller doft och smak – alla har sin upplevelse om hur det smakar och doftar.