Prova olika öltyper

Prova olika öltyper

Att prova olika öltyper är ett enkelt sätt att upptäcka skillnader i smak och doft. 

Du behöver:

  • En spontanjäst öl med liten beska
  • En veteöl med liten beska
  • En ljus lager med måttlig beska
  • En mörk lager med måttlig beska
  • En ale med tydlig beska
  • En porter eller stout med tydlig beska

Provning:

1. Titta på alla öl var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk och hur skummet beter sig.
2. Diskutera färgen – vad kan färgen antyda?
3. Dofta på alla fyra öl var och en för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt, maltigt, kryddigt? Kanske knäckebröd, majs, tropisk frukt, citrus eller maskrosblad?
4. Diskutera doften – vad kan doften antyda?
5. Smaka på ölen, återigen var och en för sig. Är ölen lätta eller fylliga, torra eller har de sötma? Hur beska är de? Dofterna ni kände, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp?
6. Gå igenom ölen gemensamt. Jämför era noteringar och kanske jämför dem med de vi skriver?

Tips

Häll upp ölen i rena glas, gärna tulpanformade som samlar doftaromerna i toppen, så att det bildas en skumkrona. Använd gärna våra provningsprotokoll för att göra dina noteringar. Spottkoppar för de som vill. Kom ihåg: Inget är "rätt eller fel" när det gäller doft och smak – alla har sin upplevelse om hur det smakar och doftar.