Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Information till besökare
Under rådande omständigheter har vi beslutat att skjuta upp höstens provningsdatum tills vidare. Vi återkommer med mer info när vi kan öppna upp för dryckesprovningar i butik.
Prova mousserande och mat

Prova mousserande och mat

Mousserande och mat är en spännande kombination som dessutom är lätt att lyckas med. Här får du bland annat lära dig mer om samspelet mellan salt, syra och sötma.

Det här behöver du

  • Crème fraiche och flingsalt
  • Rostat bröd, löjrom eller stenbitsrom och citron
  • Heta/chiliräkor fräs i vitlök och färsk persilja

Mousserande vin som är tydligt fruktigt med sötmaklocka 2-3, exempelvis prosecco, mousserande från Ungern, Sydafrika, eller Australien.

Mousserande vin med tydlig brödighet och sötmaklocka 1, fyllighet på minst 5 och fruktsyra på 10-12, exempelvis cava eller champagne.

Prova så här

1. Prova av dryckerna och notera särskilt sötman, syran och bubblorna i vinet.

2. Prova av maten och notera särskilt grundsmaker som syra, sälta och umami samt konsistenser som fett eller hetta.

3. Prova sedan crème fraichen ihop med dryckerna – vad händer med syran? Tillsätt sedan lite flingsalt - vad händer nu?

4. Prova nu en bit rostat bröd och rom – vad händer? Pressa lite citron över maten – vad händer nu?

5. Prova sedan de heta räkorna ihop med dryckerna. Vad händer med hettan?

Samspelet mat & dryck

  • Syra och sälta, som i crème fraiche med flingsalt, i maten gör att vinet känns mindre friskt och mindre sött, alltså att upplevelsen av syra och sötma i drycken minskar.

  • En fet konsistens, som i crème fraiche, i maten får också vinet att kännas mindre friskt. Bubblorna och syran i vinet får i sin tur crème fraichen att kännas mindre fet.

  • Umami i maten, som i löjrom/stenbitsrom, kan ofta locka fram en liten metallisk ton och en bitterhet i drycken om drycken är helt torr. Genom att tillsätta syra, eller en fet konsistens, mildras upplevelsen av umami. Aromerna i det rostade brödet kommer dessutom matchas fint av brödighet i vinet.

  • Hetta i maten kan också locka fram en liten bitter ton hos vinet om vinet är helt torrt. Hetta sänker också upplevelsen av sötma i drycken och sötma i drycken sänker i sin tur upplevelsen av hetta i maten. Ett vin med lite sötma brukar därför harmoniera fint med mat med hetta. Även bubblor minskar upplevelsen av hetta och kommer dessutom lyfta fram aromerna av räkor, vitlök och persilja.

Tips

Undvik gärna parfym och se till att provningsglasen är rena från dofter. Spottkoppar till de som vill kan vara bra att ha. Våra provningsprotokoll är enkla att använda.