Prova mousserande

Prova olika mousserande vin

Här är en provning baserad på sex olika mousserande viner. Dessa sex viner är distinkt olika i doft och smak.

Du behöver

  • Prosecco med klockor 2-3 för sötma och 8-9 för fruktsyra.
  • Cava med klockor 1-2 för sötma och 9-10 i fruktsyra.
  • Mousserande vin från Australien, Sydafrika eller USA med klockor 1-2 för sötma 5-7 för fyllighet och 10-12 för fruktsyra.
  • Champagne med klockor 1-2 för sötma 5-7 för fyllighet och 10-12 för fruktsyra.
  • Mousserande rosé med klockor 1-3 för sötma och 9-10 för fruktsyra.
  • Sött mousserande vin av muskatdruvan, exempelvis Asti spumante.

Rena glas

Det är bra att ha rena och sköljda glas innan du häller upp det mousserande. Skåplukt eller oren diskhanduk, när du torkar glasen, kan förstöra upplevelsen av dofter och smak.

Att prova mousserande

Traditionen är att prova från glasen från vänster till höger. 

Utseende

1. Titta på alla sex vinerna var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk, blek eller mer koncentrerad. Är bubblorna stora eller små, många eller ett fåtal?

2. Diskutera färgen – vad kan färgen antyda?

Doft

3. Dofta på alla fyra vinerna var och en för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt eller brödigt? Kanske citrus, röda äpplen, vanilj eller fläder?

4. Diskutera doften – vad kan doften antyda?

Smak

5. Smaka på vinerna, återigen var och en för sig. Är de lätta eller fylliga, torra eller söta, har de hög fruktsyra? Dofterna ni känner, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp?

6. Gå igenom vinerna gemensamt. Jämför er egen doft- och smakbeskrivning.

Undvik parfym

Undvik gärna parfym och ha spottkoppar tillhands för de som vill. Våra provningsprotokoll är enkla att använda. Du kan också variera provningen genom att välja andra ursprung eller kanske fokusera på olika viner från samma ursprung, exempelvis en provning med enbart champagne eller cava.