Att prova roséviner

Utseende, doft och smak. Det är de tre parametrarna som är viktiga vid en vinprovning. Och att prata och diskutera med varandra. Här får du korta tips för att komma igång.

Utseende

Färgen på ett rosévin kan signalera tillverkningsmetod. Är vinet ljust orangerosa eller lökskalsfärgat är det förmodligen tillverkat av självrunnen must som fått ”blöda ut” efter kort macerering eller genom försiktig pressning. Ett mörkt rosévin som drar åt blått har förmodligen fått längre skalkontakt eller så har druvorna pressats hårdare. Det kan också vara gjort på druvsorter som ger mycket färg, som till exempel cabernet sauvignon eller malbec. Är vinet ljust eller blekt är det också oftast ungt men gjort på ljusare druvor som grenache eller tibouren.

Ord att svänga sig med:

  • Klart eller grumligt (de allra flesta roséviner är klara)
  • Mörkt eller ljust
  • Glest eller tätt
  • Färgskala:  mörkt rosa – ljust rosa – ljust orangerosa

Har vinet ”tårar”, alltså lämnar spår på kanterna när det snurras i glaset tyder det vanligtvis på att vinet antingen innehåller restsötma eller har hög alkoholhalt.

Doft

På doften avgör du om vinet är korrekt eller inte, alltså om det är rent eller defekt. Defekter kan vara exempelvis oxidation eller korkdefekt. Doftar vinet illa är det vanligtvis defekt. På doften kan du också avgöra om vinet är ungt, utvecklat eller moget. Ett ungt vin doftar ofta färska frukter och bär eller färska örter medan ett moget rosévin kan dofta torkad frukt. Generellt ska de flesta roséviner drickas unga och vinner inte på lagring. Den traditionella stilen var ofta lätt oxiderad med orangebrun färg men den är idag sällsynt.

Ord att svänga sig med:

  • Kondition: Rent eller defekt
  • Liten eller stor doft
  • Utveckling: Ungt – utvecklat – moget

Exempel på aromer i rosévin är:

Röda bär  syrliga aromer som röda vinbär, hallon, smultron, röda körsbär och rönnbär.

Mörka bär som svarta vinbär.

Frukt av sötare slag som mogna jordgubbar, vattenmelon, persika, granatäpple och blodapelsin. Även aromer som gelégodis hamnar här.

Torkade örter som rosmarin eller lavendel.

Smak

I smaken avgör du om vinet är lätt eller fylligt, platt eller friskt (syrligt) samt torrt eller sött.

Ord att svänga sig med:

  • Torrt – viss sötma – sött
  • Hög fruktsyra eller friskt, istället för surt
  • Kroppen känns lätt, medelfyllig eller fyllig
  • Lång eller kort eftersmak
  • Vinet är smakrikt
  • Knuten. Känns för ungt.