Rosa marmor

Olika smaktyper av rosévin

Här är en provning baserad på de två olika smaktyper vi har för rosévin. Den visar även på skillnaderna inom respektive smaktyp, som kan vara ganska stor även för rosévin. Dessa fyra viner har olika aromer och skiljer sig även åt inom sötma och fyllighet.

Du behöver

  • Friskt & bärigt rosévin med klockan 1 för sötma, 3 för fyllighet och 9-10 för fruktsyra. Ursprung: Frankrike eller Spanien
  • Friskt & bärigt rosévin med klockor 1 för sötma, 4-6 för fyllighet och 9-10 för fruktsyra. Ursprung: Chile eller Sydafrika
  • Fruktigt & smakrikt rosévin med klockor 1-2 för sötma och minst 10 för fruktsyra. Ursprung: Frankrike, Argentina eller Australien
  • Fruktigt & smakrikt rosévin med klockor 3-6 för sötma och 7-8 för fruktsyra Ursprung: Portugal eller USA 

    Prova rosévin 

    Utseende

    1. Titta på alla fyra vinerna var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk, blek eller mer koncentrerad. 
    2. Diskutera färgen – Går den mot blårosa eller blekrosa? Vad kan det tyda på; lång maceration eller kort? Mörkare druvsorter eller ljusare?

    Doft

    3. Dofta på alla fyra vinerna var och en för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt av mogna frukter eller citrus? Bärigt från syrliga, röda bär? Örtigt? Finns där en ton av geléhallon eller hallonbåtar?
    4. Diskutera doften – vad kan doften antyda? 

    Smak

    5. Smaka på vinerna, återigen var och en för sig. Är de lätta eller fylliga, torra eller söta, har de hög fruktsyra (tänk citron)? Dofterna ni kände, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp? Är vinet stilla eller finns det lite kolsyra?
    6. Gå igenom vinerna gemensamt. Jämför er egen doft- och smakbeskrivning med Systembolagets och gå igenom vilken smaktyp vinerna tillhör.

    Att tänka på

    Undvik gärna parfym när du ska prova och ha gärna spottkoppar tillhands för de som vill. I sök dryck kan du söka och filtrera ut viner.