Granatäpple på mörk bakgrund

Prova rosévin och mat

Tidigare hette det att "rosévin funkar till allt men passar till inget." Så är det inte. Med sin friskhet, och struktur som ligger mellan rött och vitt vin, är rosévin en utmärkt partner till medelfylliga rätter med feta såser. För att inte nämna tapas, småplock och grillad fisk. Här får du bland annat lära dig mer om samspelet mellan salt, syra och sötma.

Det här behöver du

  • Vattenmelon
  • Stekt kyckling med bearnaisesås 
  • Falafel med getost

Friskt & bärigt rosévin med sötmaklocka 1-2, exempelvis från Franrike eller Spanien.

Fruktigt & smakrikt sötmaklocka 1-2, fyllighet på minst 5 och fruktsyra på 9, exempelvis från Chile eller Sydafrika.

Fruktigt & smakrikt med sötmaklocka 3-6, fyllighet på minst 5 och fruktsyra på 7-8, exempelvis från USA eller Portugal.

Prova så här

1. Prova av dryckerna och notera särskilt sötman, syran och eventuella bubblor i vinet.

2. Prova av maten och notera särskilt grundsmaker som syra, sälta och umami samt konsistenser som fett eller hetta.

3. Prova sedan falafel och getost ihop med dryckerna – vad händer med syran? Tillsätt sedan lite pressad citron - vad händer nu?

4. Prova nu en bit kyckling med sås – vad händer? Strö lite flingsalt över maten – vad händer nu?

5. Prova sedan den söta vattenmelonen ihop med dryckerna. Vad händer med sötman?

Samspelet mat & dryck

  • Syra och sälta, som i citron och getost respektive flingsalt, i maten gör att vinet känns mindre friskt och mindre sött, alltså att upplevelsen av syra och sötma i drycken minskar.
  • En fet konsistens, som bearnaisesås, får också vinet att kännas mindre friskt. Syran i vinet, liksom bubblor, får i sin tur konsistensen att kännas mindre fet.
  • Sötma i maten gör att drycken känns mindre söt. Drycken kommer också att uppfattas som friskare.

Tips

Undvik gärna parfym och se till att provningsglasen är rena från dofter. Spottkoppar till de som vill kan vara bra att ha. Våra provningsprotokoll är enkla att använda.