Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Information till besökare
Under rådande omständigheter har vi beslutat att skjuta upp höstens provningsdatum tills vidare. Vi återkommer med mer info när vi kan öppna upp för dryckesprovningar i butik.

Prova olika druvor för rött vin

Ett förslag på provning med fyra vanliga druvsorter. Du kan fritextsöka och/eller filtrera på druvsorter i sökfunktionen.

Druvsorter du behöver:

  • Vin av pinot noir
  • Vin av merlot
  • Vin av syrah/shiraz
  • Vin gjort av cabernet sauvignon.

Att prova i tre steg:

Utseende

Titta vinerna och notera om färgen är tät eller gles (mer transparent) och vilken nyans den har exempelvis blåröd, röd eller tegelfärgad. 
Diskutera färgen – vad kan färgen antyda, är vinet ungt eller moget?

Doft
Dofta på vinerna. Är den stor eller liten, ungt (frukt/bär) eller moget (läder, stall), fruktaromer som svarta vinbär (cabernet), jordgubbar (pinot noir), björnbär/viol (syrah), plommon (merlot)? 

Smaka

Smaka på vinerna igen. Är de lätta eller fylliga, sträva eller mjuka, har de hög fruktsyra ("sura")? Dofterna, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp?

Slutsatser

Med hjälp av dina noteringar, försök matcha druva till glas, och diskutera med dina vänner. Kom ni fram till samma slutsats eller olika?

Tips

Variera provningen genom att välja andra druvsorter, exempelvis olika druvsorter från samma land eller samma druvsort från olika länder. Undvik gärna parfym och se till att glasen är rena från doft, som kan störa vid provningen. Spottkoppar och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands, för de som vill.