rött vin, dryckesprovning, smaktyper

Prova olika smaktyper av rött vin

Här är en provning baserad på fyra av våra smaktyper för röda viner. Du kan lätt söka och filtrera fram på smaktyp i vår sökfunktion.

Du behöver

  • Mjukt & bärigt rött vin med klockor 4-5 för strävhet och fyllighet och minst 9 för fruktsyra.
  • Kryddigt & mustigt rött vin med fyllighets och strävhetsklocka på 7-8. 
  • Fruktigt & smakrikt rött vin med fyllighets och strävhetsklocka på 8-9.
  • Stramt & nyanserat rött vin med fyllighets-, strävhets- och fruktsyraklocka på minst 9.

Att prova i tre steg:

Utseende

Titta på alla fyra vinerna, en och en. Notera om färgen är tät eller gles och vilken nyans den har, exempelvis blåröd, röd, tegelröd. 
Diskutera färgen – vad kan färgen antyda? Är vinet ungt eller moget?

Doft

Dofta på vinerna, är dofte stor eller liten, vad doftar det? Går det associera till färsk eller torkad frukt, bär, kryddor, vanilj eller kaffe?

Diskutera doften – vad kan doften antyda, lagrat på fat, druvsort, blandning av druvor, varmt klimat eller svalt klimat?

Smak

Smaka på vinerna. Är de lätta eller fylliga (tänk outspädd saft som fylligt), sträva eller mjuka, har de hög fruktsyra ("sura)? Dofterna, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp?

Slutsatser

Gå igenom vinerna gemensamt. Jämför er egen doft- och smakbeskrivning, kan ni koppla vinerna till smaktyperna ...

Tips

Var gärna noga med att glasen är rena och inte doftar, det kan störa andra dofter som du vill uppleva. Undvik även parfym av den anledningen. Använd gärna våra provningsprotokoll för att lätt kunna ta noteringar, och ha spottkoppar tillhands för de som vill.