Information till besökare

Våra dryckesprovningar i butik är fortsatt pausade. Vi följer löpande myndigheternas rekommendationer och återkommer när vi kan öppna för provningar igen.

rött vin, dryckesprovning, gammal och nytt

Prova viner från olika länder

Samma druvsort smakar olika bland annat på grund var de är planterade. Här är en provning som visar skillnaderna av samma druva från olika länder. Druvsort och land går att söka på i Sök dryck.

Det du behöver:

  • Syrah från svalt klimat, exempelvis från norra Rhônedalen.
  • Shiraz från varmt klimat, exempelvis Australien (exempelvis south Australia) eller Sydafrika (exempelvis Stellenbosch).
  • Cabernet sauvignondominerat vin från svalt klimat i Europa, exempelvis från Bordeaux eller Toscana.
  • Cabernet sauvignon från nya världen, exempelvis Chile, Australien eller Kalifornien.
  • Du behöver också Systembolagets färg, doft och smakbeskrivningar samt smakklockor för de viner ni valt.

Att prova i tre steg:

Utseende

Titta på vinerna och notera om färgen är tät eller gles (transperent) och vilken nyans den har exempelvis blåröd, röd eller tegelfärgad.
Diskutera färgen – vad kan färgen antyda? Är vinet exempelvis ungt eller moget?

Dofta

Dofta på vinerna och fundera på om den är stor, liten, fruktig, kryddig, ung eller mogen. Diskutera doften med dina vinprovarvänner.

Smaka

Smaka på vinerna. Är de lätta (tänkvatten) eller fylliga (tänk outspädd saft), sträva eller mjuka, har de hög fruktsyra ("sura"), går doften igen i smaken eller är det andra aromer?

Slutsatser

Titta på dina noteringar och jämför vinerna. Vad består skillnaderna i, är det några likheter? Viner från varmt klimat brukar vara mer fruktiga i sin framtoning, lite mer fyllighet.

Tips

Undvik parfym och använd rena glas då andra dofter försvårar att känna de dofter som du vill lägga märke till. Använd gärna våra provningsprotokoll för att lätt ta noteringar och ha gärna spottkopp tillhands för de som vill.