Prova vitt vin och mat – grundsmaker

När det gäller vad som är gott eller inte finns inga rätt eller fel. Däremot gör denna provning det tydligt hur mat och dryck påverkar varandra smakmässigt. 

Du behöver

  • Mat (grundsmaker)
  • Citron (syra)
  • Välsaltade popcorn (salt)
  • Crabsticks (umami)
  • Mörk choklad, minst 85 % kakao (beska)
  • Maränger (sötma)

Vitt vin av smaktypen

  • Friskt & fruktigt med sötmaklocka på 1 (utan sötma)
  • Friskt & fruktigt med sötmaklocka 5 eller 6 (med sötma)
  • Fylligt & smakrikt med fatkaraktär

Prova så här

  • Prova av dryckerna och notera särskilt syran, sötman och fatkaraktär i vinet.
  • Prova sedan av maten/grundsmakerna – hur känns det i munnen, känns de på olika ställen?
  • Prova sedan av varje grundsmak mot vinerna. Vad händer och vad skiljer kombinationerna åt? Gör en liten notering för varje kombination.

Samspelet mellan dryck och mat

Syra i maten gör att vinet upplevs mindre syrligt. Om du tycker att vinet på middagsborde är för friskt (surt) kan du pressa lite citron på maten, då kommer vinet att upplevas mindre friskt.

Sälta i maten gör att upplevelse av friskhet i drycken minskar. Så om du tycker att det vita vinet är för friskt går det bra att salta lite på maten för att få ner fruksyran. Tycker du vinet är för strävt eller friskt – prova att salta lite på maten.

Umami i maten gör att vinet upplevs som bittert och får en "metallisk smak". Mat med mycket umami, exempelvis fet fisk, lagrade ostar, skaldjur, råbiff, råa champainjoner gör att vitt vin utan sötma smakar bittert, så ett vitt vin med lite sötma är en bra brygga med rätter som domineras av umami. 

Beska i maten gör att vitt vin utan sötma smakar lite mer bittert. Även här kan ett vin med lite sötma överbrygga, till exempel om du har grön sparris på tallriken. 

Sötma i maten gör att vinet upplevs som ännu friskare. Det finns alltså risk att ett vin som inte är lika sött som desserten upplevs som "surt". Så välj gärna ett lika sött vin som desserten är söt. 

Tips

Undvik gärna parfym när du provar, då detta kan "störa" andra dofter som du vill notera. Spottkoppar är bra att ha för de som vill. Skriv gärna ut våra provningsprotokoll för att underlätta dina noteringar när  du provar.