lax, fisk, vitt vin, dryckesprovning, lime

Vitt vin och mat – sötma som brygga

I den här provningen utforskar du hur sötma i drycken påverkar upplevelsen av bland annat hetta, umami, sötma och rökta smaker i maten. 

Du behöver

  • Rökt skinka
  • Chilipasta, exempelvis sambal oelek utspädd med hälften crème fraiche 
  • Grönmögelost
  • Mogen mango eller annan söt frukt.
  • Vitt vin:
    • Ett vin från smaktypen friskt & fruktigt sötmaklocka på 1 (ingen sötma).
    • Ett friskt & fruktigt vin med sötmaklocka på 5 eller 6
    • Ett sött vitt vin med fruktsyraklocka och sötmaklocka på minst 9

Prova mat och dryck så här

  • Prova av dryckerna och notera särskilt syran och sötman i vinet.
  • Prova sedan av grundsmakerna – hur känns smakerna (syra, sötma..)?
  • Prova sedan skinkan mot vinerna, chilipastan och så vidare. Vad händer och vad skiljer kombinationerna åt? Gör en liten notering för varje kombination.

Samspelet mat och dryck

När det gäller vad som är gott eller inte finns inga rätt eller fel, men däremot finns det vissa förväntade resultat kring hur mat och dryck påverkar varandra smakmässigt.

Rökta smaker samt hetta förstärker och lockar fram exempelvis beska i vinet. Ett helt torrt vin brukar därför upplevas som bittert ihop med rökta smaker. Lite sötma mildrar ofta hettan och smakupplevelsen brukar vara mer balanserad.

Grönmögelosten är salt och innehåller framförallt mycket umami. Ihop med ett helt torrt vin brukar beska smaker lockas fram och det kan även uppstå smaker som påminner om metall. Sötma mildrar upplevelsen av umami och möter också fint upp sältan i osten. Söta vita viner och ost är ansedd som en klassisk kombination.

Söta smaker i maten minskar upplevelsen av sötma i drycken och ökar upplevelsen av fruktsyra. Ett torrt vitt vin brukar därför upplevas som mycket torrt och mycket friskt (surt) ihop med söta smaker. Har du sötma i drycken gifter sig smakerna och upplevelsen av sötma blir faktiskt lägre i både mat och dryck.

Chilipastan och creme fraiche ger en starksyrlig smak. Här borde vinet utan sötma förstärksa hettan i maten och att vinet blir mer bittert. Vitt vin med sötma lindrar dock hettan och är att föredra om du vill ha vin till exempelvis thaicurry. 

Tips

Undvik gärna parfym när du provar då det kan störa andra dofter som du och dina vänner vill känna. Spottkoppar är bra att ha för de som vill. Våra provningsprotokoll underlättar om du vill ta anteckningar.