Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Information till besökare
Under rådande omständigheter har vi beslutat att skjuta upp höstens provningsdatum tills vidare. Vi återkommer med mer info när vi kan öppna upp för dryckesprovningar i butik.
dryckesprovning, whisky, rökigt

Whiskyprovning skillnad i rökighet

Maltwhisky har olika rökighet beroende på hur torkningen av det mältade kornet har gått till. Islaywhisky brukar vara de mest rökiga.

Det du behöver*

  • Whisky med liten rökighet
  • Whisky med måttlig rökighet
  • Whisky med tydlig rökighet
  • Whisky med påtaglig rökighet

* I sökfunktion kan du enkelt söka på olika rökighet. Prova den minst rökiga whiskyn först.

Prova i tre steg:

 

Utseende

Titta och notera skillnaderna i färg, vad kan de bero på? Diskutera gärna färgen runt bordet.

Dofta

Dofta och notera skillnaderna och/eller likheter, är doften stor, komplex eller enkel, rökig, lite bränd (kola, fudge), finns det fatkaraktär (vanilj, choklad), fruktig, päron, citrus?

Smak

Smaka/smutta på varje whisky och notera skillnaderna och eventuella likheter, återkommer aromerna från doften eller finns det nya?

Slutsats

Diskutera gärna med dina provningsvänner om de olika whiskysorterna, och kanske var det någon som prickade alla rätt (om ni provar blint)?

 

Tips

Att stoppa ner näsan eller att ta stor mun whisky är inte bra när du ska prova. Det bedövar doftsinne och smaklökar. Att sniffa och sippa små munnar räcker för att bedöma en whisky. Använd gärna våra provningsprotokoll och ha spottkoppar tillhands för de som vill.