Information till besökare

Våra dryckesprovningar i butik är fortsatt pausade. Vi följer löpande myndigheternas rekommendationer och återkommer när vi kan öppna för provningar igen.

Prova olika whiskysorter

Blended, maltwhisky, bourbon och grainwhisky har olika karaktär. Här är en provning som visar skillnaderna. Sorterna söker du fram i vårt sök.

Det här behöver du

  • Blended whisky
  • Maltwhisky
  • Bourbon
  • Grainwhisky

Prova i tre steg:

Utseende

Titta och notera skillnaderna i färg, vad kan de bero på? Diskutera gärna färgen runt bordet.

Dofta

Dofta och notera skillnader och/eller likheter. Är doften stor, komplex eller enkel, rökig, lite bränd (kola, fudge), finns det fatkaraktär (vanilj, choklad), fruktig, päron, citrus?

Smak

Smaka/smutta på varje whisky och notera skillnaderna och eventuella likheter, återkommer aromerna från doften eller finns det nya?

Slutsats

Diskutera gärna med dina provningsvänner om de olika whiskysorterna, och kanske var det någon som prickade alla rätt (om ni provar blint)?

Tips

Att stoppa ner näsan eller att ta stor mun whisky är inte bra när du ska prova. Det bedövar doftsinne och smaklökar. Att sniffa och sippa små munnar räcker för att bedöma en whisky. Använd gärna våra provningsprotokoll och ha spottkoppar tillhands för de som vill.