Alkoholfritt vin

Alkoholfritt vin får innehålla 0,5 volymprocent alkohol. Ett vanligt sätt är att destillera ett vanligt vin så att alkoholen försvinner.

En av de vanligaste metoderna för att få fram en alkoholfri dryck är destillering.
Det innebär att man hettar upp vinet och separerar alkohol, aromämnen och vatten för sig. Efter det så blandar man aromämnena och vattnet. 

Doft och smak av druvan

En annan metod kallas Spinning Cone Column. Tekniken går ut på att du häller vin i en kolonn som består av roterande koner. Vinet centrifugeras och får de volatila ämnena att förångas, en slags separering av alkoholen och doftämnena. Doftämnena blandas senare med det avalkoholiserade vinet som då får en doft av druvan. En tredje variant är omvänd osmos. Med hjälp av yttre tryck låter man vinet rinna igenom ett membranfiler och därmed filtrera bort alkoholen.

Alkohol är smakbärare

Ett alkoholfritt vin smakar inte likadant som ett vanligt vin. Alkoholen är smakbärare och det gör att alkoholfria viner inte smakar lika mycket. Ofta finns det även en liten sötma i vinerna.