Lär dig mer om äppelmust

Skillnaden mellan must och äppeljuice är att must görs på 100 procent kallpressade äpplen, medan det som kallas äppeljuice ofta görs på koncentrat som späds med vatten.

Det gör att komplexa smaker och aromer försvinner. Must görs också oftast av en äppelsort, eftersom man vill åt de olika äpplenas rena karaktär.

Stor variation i smak och sötma

Att tänka på samma sätt som när man väljer vin till mat går att applicera även på must. Med drygt 200 äppelsorter i Sverige, där vi bara nosat på ett fåtal, finns en enorm smakpotential och graden av sötma kan varieras från det krispigaste torra till det sötaste söta, samt även möjlighet till beska.

Upptäck sorter och smaker

Kända sorter är Gravensteiner eller de mer syrliga och strama Signe Tillisch och Ingrid Marie. Lägger vi dessutom till variationer beroende på geografisk växtplats och årgång, så har vi en fantastisk upptäcktsfärd att se fram emot.