Torr cider och söt cider

Cider finns från torr till söt stil. Stora ciderländer är England och Frankrike, där den torra är vanligast. Svensk cider har ofta en tydlig sötma.

Socker blir till alkohol

Ju längre cidern får jäsa desto högre alkoholhalt får den (socker omvandlas till alkohol). Så söt cider har alltså lägre alkoholhalt än torr. 

I Frankrike delar man in cidern beroende på vilken alkoholhalt den har: söt (1,5-3 vol %), halvtorr (3-4 vol %), torr (4-7 vol %).

För att komma upp i högre alkoholhalter kan man använda sötare äpplen eller tillsätta socker (dock inte tillåtet i Frankrike).

Våra smakklockor

När vi provar cider använder vi smakklockorna: sötma, fyllighet och fruktsyra. Samma som för vitt vin. Om du vill ha en torr cider ska du välja en med klocka 1-3. En söt cider har en klocka på 8-12. Däremellan har drycken en varierande grad sötma.