Så räknar vi ut rekommendationen

Alkohol är aldrig nyttigt och även små mängder innebär en höjd risk för att drabbas av sjukdomar.

Rekommendationen utgår från när risken höjs markant, så kallad riskkonsumtion. Gränsen för riskkonsumtion skiljer sig åt från män och kvinnor, men här räknar vi med ett genomsnitt. 

Vi räknar "enheter" dryck i enlighet med svensk alkoholforskning. En enhet är 12 gram ren alkohol, vilket översatt till drycker blir 33 cl öl eller cider med alkoholhalt 4,5 procent alternativt 1,25 dl vin eller mousserande vin med alkoholhalt 12 procent. Vi har räknat med en halv enhet, 60 cl, för ett dessertvin med alkoholhalt 12 procent. 4 cl sprit med alkoholhalt 40 procent motsvarar en enhet.

Till förrätt räknar vi med en enhet, till huvudrätt två enheter och till efterrätt en halv enhet. 

Översättningen av enheter är en förenkling. Exakt hur mycket öl, cider eller vin som innehåller 12 gram alkohol beror på alkoholhalten i drycken. Det är till exempel skillnad på en öl med 4,5 procent alkohol och en öl med 9 procent alkohol.

Glaskupans storlek påverkar hur mycket man uppfattar att det finns i glaset. Samma mängd alkohol ser olika ut beroende på vilket glas man serverar i.