Tjeckisk öl

Pilsner härstammar från Tjeckien och staden Plzeň. Det var här som bryggmästaren Josef Groll hällde upp världens första pilsner 1842.

Det förekommer andra ölsorter i Tjeckien men det är ljus lager, av pilsnertyp, och mörk lager som tillverkas mest. Pilsner är beskare än vanlig lager i internationell stil, som är det som dricks mest i Sverige. 

10 till 12 grader

Ölen bryggs historiskt i två varianter, "10 grader" och "12 grader". Graderna visar på stamvörtsstyrkan (halten jästbart socker i stamvörten). De tiogradiga ölen är då givetvis också något alkoholsvagare. Det förekommer numera högre varianter, bland annat mörkare öl som kan ha tretton grader och uppåt.

Saazhumlen

Den första pilsnern använde den berömda saazhumlen (från staden Žatec, Saaz på tyska), som kännetecknas av sin mildhet, blommiga och gräsiga karaktär. Humlen är alltså inte så besk utan den används i dag oftast i slutet av vörtkoket, och man använder andra sorter (bitterhumle) tidigare för att få ölen besk.

Mjukt vatten

Tjeckiskt öl är känd för sin rena och relativt beska smak. Jämfört med tysk pilsner så kan tjeckiskt öl har en liten sötma, för att generalisera. Det tjeckiska vattnet är också mjukare än det tyska, som räknas som hårt.


}