Tysk öl

När det gäller underjäst öl är Tyskland utan tvekan en auktoritet. Men om vi dyker lite djupare ner i ölfloran så finns det annat att upptäcka.

Öl i grottor

Det var i Bayern som lagerölet uppfanns. Tidigare hade öl endast fått jäsa vid varmare temperaturer men under senmedeltiden upptäckte man, efter att ha lagrat öl i kalla alpgrottor, en renare och klarare dryck med en helt annan fräschör och hållbarhet. Kylan hade fått jästen att sjunka till botten och kall/underjäsningen var uppfunnen! Hur smakade då ölet?

I dag när malt torkas använder man varmluft, men vid denna tid torkade man ofta malten över öppna eldar vilket gjorde den rökig. Rökigt och aldrig ljust, kryddat med inhemska humlesorter och eventuellt med en dos ärtor eller bönor. Så var den första lagern!

1516, året för renhetslagen

Ärtor eller bönor. Ja, ni läste rätt. Malt var dyrt och att dryga ut med andra råvaror lockade. Det var därför som hertig Wilhelm IV år 1516 instiftade den bayerska lagen som innebar att öl endast får framställas av malt, humle och vatten (jäst var ännu okänt). Att prata ölhistoria utan att nämna Reinheitsgebot, renhetslagen, blir meningslöst. Nu fanns en bestämmelse för hur öl skulle tillverkas och därmed smaka. Ingen majs eller tillsatt socker. Ingenting annat än malt, humle, jäst, vatten.

Klassisk balans

De vanligaste ölen har medelhög malt- och humlesmak och är kända för sin balans. Alltså ingen överdriven fruktig humlekaraktär. Reinheitsgebot gäller i dag för all tysk öl som är avsedd för den tyska marknaden, men inte de som är avsedda för export. De bayerska bryggerierna måste dock följa den – oavsett var ölen är tänkt att säljas. I övriga ölvärlden är det annars vanligare än vad många kanske tror att inkludera råfrukt som till exempel majs och ris i sitt öl. Med andra ord, tyskt öl är klassiskt bryggt, men definitivt inte alltid lageröl. En titt på de tyska stilarna avslöjar istället smaker och aromer som är lika traditionsbundna som unika.

Våra ölstilar

Vi delar in vårt sortiment i olika ölstilar, bland annat utifrån ljus, mellanmörk, mörkt lager och olika ale. Här hittar du alla våra ölstilar.