Ale belgisk stil

Abt och kvadrupel

Abt och kvadrupel är alkoholstarka med sötma

Abt och kvadrupel är de alkoholstarkaste av de belgiska klosterölen och ibland sett som bryggeriernas flaggskepp. Dessa kan även gå under namn som grand réserve eller grand cru. Benämningen kvadrupel kom till som en vidareutveckling på de gamla begreppen dubbel och trippel och skulle således symbolisera en stigande ökning i alkoholhalt, men även i smakrikedom.

Abt är oftast mörkbrun i färgen och har en stor fruktig smak som kompletteras med inslag av choklad, torkad frukt och mörka maltaromer. Kvadrupel är ofta ljusare brun i färgen, vinös (viss syrlighet och eldighet) och med fruktiga aromer. Ölet är blygsamt humlat och har ofta en betydande restsötma som förstärker den fylliga kroppen. Alkoholhalten understiger sällan 10 %.

Rekommenderat: Vinglas
10-14°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Sötman är märkbar i dessa öl och därför passar ölstilen till många av våra ostsorter: kittost, hårdost och även milda mögelostar. Renskav med lingon eller viltgryta med lagerblad och enbär är andra alternativ.