Ale belgisk stil

Trippel

Trippel är fylligt och beskt utan sötma

Istället för mörkt kandisocker, som i stilen dubbel, används ofta ljust kandisocker tillsammans med ljus pilsnermalt. Alkoholhalten är hög, ofta över 8 % och ända upp till 10 i vissa fall. Trippeln är fyllig i smaken, men trots sin alkoholhalt, ändå frisk på grund av att det inte finns någon sötma. Beskan är måttlig till tydlig då humle används i generösare mängder än i många andra belgiska stilar.

Precis som ölstilen dubbel härstammar trippeln från 1700-talet och sättet att separera olika vörtsilningar vid bryggningen. De bryggerier som separerade vörten tre gånger kallade ölet, som bryggdes på den sötaste vörten, för trippel. Historien säger att den låga läskunnigheten gjorde att man märkte upp fat med kryss där ett x fick markera det svagaste ölet medan två och tre x betydde dubbel respektive trippel i styrka. Från början var ölet säkert mörk som de flesta annan öl var under 1700- och 1800-talet. Dagens ljusa variant såg sin början tidigt 1900-tal och kom senare att benämnas som trippel i mer kommersiella sammanhang och synas på flasketiketterna.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Smakrik ölstil och passar därför till smakrik mat, som exempelvis fläsklägg med rotmos, helstekt kyckling med rotsaker och klassisk köttsoppa.