Ale brittisk-amerikansk

Amerikansk pale ale (APA)

Amerikansk pale ale (APA) är ett humlearomatiskt öl

Amerikansk pale ale (förkortat APA) är ett överjäst öl som är mer aromatiskt och mjukare än de i den engelska pale ale-stilen. Främst beroende på att den amerikanska humlen som används är mer aromatisk och blommigare än engelsk. Amerikansk pale ale har ofta tydliga aromer av tropisk frukt, citrus och barrträd. Ölstilen uppstod på den amerikanska västkusten i början av 1980-talet i samband att hantverksbryggerierna blev allt mer populära. Idag är denna en av de absolut vanligaste ölstilarna hos nystartade bryggerier.

Rekommendrat: Vinprovarglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ölet har en fruktig smak och märkbar beska, ibland med aningen sötma. Det gör att salt mat som hamburgare, fish'n chips, grillad kyckling och fläskkarré går bra till då beskan rundas av och fruktigheten och sötman möter sältan i maten.