Ale brittisk-amerikansk

Golden/Blond ale

Golden/Blond ale är en ljus och lätt ale

På 1980-talet försökte många brittiska alebryggare möta konkurrensen från det allt mer populära internationella lagerölet. Bryggarna tillverkade en ljusare ale som var frisk och med en tydlig humlebeska. Denna ale kom ofta att kallas för golden ale eller ibland blond ale. Var gränsen går mellan golden ale och något mörkare varianter av brittisk ale är svårt att bedöma, utan det är som så många andra gånger – upp till varje enskilt bryggeri att bestämma.

Den ljusa malten och den framträdande humlearomen gör att golden ale upplevs som torrare (låg sötma) och friskare än många mörkare brittiska alestilar. Ölet kan ha inslag av apelsinskal, äpplen, pomerans och kryddig blommighet från brittiska humlesorter.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Beskan är ganska tydlig med frisk kolsyra och maltig smak. Smakrika kötträtter med lite syrliga tillbehör går bra, exempelvis lammburgare med getost, grillat kalkonbröst med tomatröra och kräftor.