Information till besökare

29 april är våra butiker öppna som en vanlig lördag, men lokala avvikelser finns. Måndag 1 maj är alla våra butiker stängda. Se öppettiderna för din butik

Ale brittisk-amerikansk

Imperial/Dubbel IPA (DIPA)

Imperial/Dubbel IPA har mer humlesmak än IPA

Imperial eller dubbel-IPA (DIPA) är en ölstil som växte fram i västra USA under 1990-talet. India pale ale hade sedan slutet på 1970-talet stadigt växt i popularitet och bryggerierna försökte att bräcka varandra i mängden humle och beska. Till slut började frågan ställas, om det fortfarande var IPA som bryggdes eller om det hade utvecklats en ny ölstil?

Den nya ölstilen fick namnet dubbel-IPA eller imperial-IPA. Dubbel eftersom den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale), vilket ger ett fylligt och sötare öl med väldigt mycket humlearom och beska. Alkoholhalten är från 7 % och uppåt. Imperial kallas ölet ibland för att jämföra med imperial stout – det vill säga en starkare version av en ölstil.

Rekommenderat: Porterglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Upplevelsen av beska blir lägre ju mer salt mat du har på tallriken. Därför kan exempelvis hamburgare med pommes frites, charkbricka, hårdostar (som dock har umami, som förstärker beskan) eller laxpudding vara passande mat till en besk imperial IPA. Het mat förstärker beskan i ölet och alkohol förstärker hettan i maten – att tänka på om du vill servera dina gäster indiskt till ölet.