Ale brittisk-amerikansk

India pale ale (IPA)

India pale ale (IPA) har tydlig doft av humlen

IPA, india pale ale, är ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Humlen ger ölet tydlig beska och arom, malten ger fyllighet och högre alkoholhalt (från 5% och uppåt). Modern IPA i amerikansk stil har en stor, blommig humlekaraktär med inslag som grapefrukt, aprikos och tallbarr. Det traditionella engelska IPA-ölet har en jordig, kryddig karaktär på humlen och en mer rostad maltsmak.

En myt är att IPA:n kom till i slutet av 1700-talet för att klara resan till de Engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant, utan ölet fanns tidigare under namnet october beer. För englandsmarknaden lagrades ölet alltid ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde under båtresan dit. Efter hand kom ölet att kallas india pale ale och det utvecklades vidare bland bryggerierna i staden Burton. Vattnet där var extra hårt, vilket gjorde beskan tydligare, men även att färgen blev ljusare och klarare än i andra öl på den tiden.

Fram till första världskriget var IPA ett populärt öl, men skattehöjning för starkare öl gjorde att försäljningen tappade fart. I slutet av 1970-talet fick IPA en renässans i USA då mikrobryggare började tillverka ölet. Resten är historia – nu är IPA mer populär än någonsin.

Rekommenderat: Vinprovarglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vanliga humlesorter

Många av de amerikanska humlesorterna: amarillo, cascade, centennial, citra och chinook för att nämna några.

Vad passar till?

Upplevelsen av grundsmaken beska blir lägre ju saltare mat du har på tallriken. Därför kan exempelvis hamburgare med pommes frites, lammfärsbiffar med örter & vitlök, hårdostar eller laxpudding vara passande mat till en besk IPA. Het mat förstärker beskan i ölet – att tänka på om du vill servera indiskt till india pale ale.