Mörk lager

Schwarzbier

Schwarzbier kallas ibland för svart pilsner

Schwarzbier är en mörk lagerstil med en lång och väldokumenterad historia. Fynd från sydöstra Tyskland daterade till 800 före Kristus räknas som de första bevisen för att ett schwarzbierliknande öl bryggdes redan då. I Braunschweig finns det dokument från år 1390 som räknas som de första där schwarzbier nämns.

Under den tid Tyskland var delat var ölstilen inte särskilt framträdande i den västra delen utan återkom till den breda massan först vid Tysklands enande under början på 1990-talet.

Ölet är nästan svart till färgen men har samma karaktär som en maltig lageröl och har ibland kallats en svart pilsner. Den svarta färgen uppnås genom tillsats av hårt rostad malt vilket ger ölet en arom av choklad och kaffe. Stilen ska vara helt torr (ingen sötma) och med måttlig beska.

Rekommenderat: Porterglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Grillat och stekt kött eller mustiga grytor är mat som går hand i hand med ölets rostade smaker. Vi föreslår exempelvis örtstekt fläskkottlet, viltgryta med lagerblad eller grillad lammkorv till schwarzbier.