Syrlig öl

Flamländsk röd och brun öl

Flamländsk röd och brun öl är sötsyrlig

Flamländsk oud bruin (gammal brunöl) är en överjäst öl. Ursprungligen kommer ölen från Flandern i västra Belgien. Ölet lagras i ekfat efter den första jäsningen och i dessa finns det mjölksyrebakterier vilka ger ölet en tydlig syrlig smak. Även inblandning från andra mikroorganismer, som brettanomyces förekommer.

Det förekommer också lagring på ståltank och då tillsätter man mjölksyrebakterier och andra mikroorganismer för att få fram den syrliga smaken. För att få fram rätt balans på syrligheten blandar man ofta ny och lagrad öl.

Man kan ibland läsa om en uppdelning mellan oud bruin och så kallad flamländsk rödöl (oud rood). Färgerna sägs skilja sig åt om ölet kommer från västra Flandern (mer rödaktigt) eller östra delen (mer brun i färgen). En annan indelning utgår från hur länge vörten kokar, ju längre koktid färg desto brunare färg. Smakmässigt kan rödölen uppfattas som mer syrlig och lättare i kroppen och den bruna fylligare och mustigare.

Rekommenderat: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Dessa öl har en viss typ av syrlighet som ibland upplevs som "vinägeraktig". Det kan ge spännande kombinationer med exempelvis ostron, högrevsgryta med chorizo & apelsin och coq au biére.