Gose/lichteneiner
Syrlig öl

Gose och lichtenhainer

Gose och lichtenhainer är mjölksyrejästa öl

Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta från staden Goslar i Tyskland, där den bryggdes redan under medeltiden. Orsaken till den salta smaken tros vara det naturligt salta vatten som fanns i Goslar under medeltiden. I dag jäser ölet med tillsatt jäst och smaken är frisk, salt och torr med aromer av citrus. Ölet kryddas med koriander och salt. Beskan är låg till måttlig.

Efter att stilen i princip dog ut efter delningen av Tyskland, då den framförallt bryggdes i Leipzig i Östtyskland, så är den nu en populär stil  framförallt hos mindre bryggerier – även utanför Tysklands gränser

Lichtenhainer är mjölksyrejäst veteöl med ursprung i östra Tyskland. Ölet bryggs med rökt malt vilket ger rökiga aromer. Denna ölstil är extremt ovanlig och det förekommer i stort sett inga kommersiella exempel. Både gose och lichtenhainer har en låg alkoholhalt, ofta runt 4 %.

Rekommenderat: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Syrligheten och den låga beskan gör att kyckling- och fiskrätter passar till, gärna med syrliga tillbehör och/eller hetta. Exempelvis ceviche, bruschetta alla caprese, pastasallad med kyckling och currydressing.