Lambic-faro-glas
Syrlig öl

Lambic – faro

Lambic - faro har tillsats av socker

Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och Pajottenland, utanför den belgiska huvudstaden, kan man fortfarande hitta den på ölcaféer där den traditionsenligt serveras på fat. Faro är en lambic som är sötad med kandis-, eller bränt socker. Sötningen gjordes förr direkt i glaset på ölcaféer för att mildra den skarpa syran i lambicen. Idag finns faro även på flaska, men är då pastöriserad för att jästen inte ska börja jäsa på sockret som finns kvar.

Förutom sötman har en faro också lägre alkoholhalt än en vanlig lambic eller geuze. Förklaringen ligger i att förr i tiden lakade man ur malten ytterligare en gång, och fick på så sätt ut en blek och smaklös vört som inte innehöll speciellt mycket jäsbart socker. Kandisockret som sedan tillfördes det färdiga ölet skulle, förutom att mildra syran, även tillföra smak och färg. 

Rekommenderat: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Sötsyrliga smaken gör att en faro går bra med desserter och syrlig getost eller tempura.