Lambicglas
Syrlig öl

Lambic

Lambic är ett spontanjäst öl från Belgien

Lambic är en spontanjäst ölstil som nästan uteslutande bryggs i ett område sydväst om Bryssel som kallas Pajottenland. Ölen bryggs med upp till 30-40 % omältat vete. Bryggerierna använder lagrad och oxiderad humle då man vill undvika beska eller humlearomer, utan det är enbart humlens antiseptiska egenskaper man vill åt.

Man tillsätter inte någon jäst utan låter mikroorganismerna i luften på bryggeriet angripa vörten. Sedan för man över ölet till stora ekfat där det blir infekterat av olika mjölksyrebakterier och får jäsa i flera års tid.
Ölet blir därmed torrt och med syrlig smak. Flera olika vilda jäststammar, främst av släktet brettanomyces, ger ölet sin säregna karaktär av stall, multna löv, jordkällare och svamp.

Lambic har låg till ingen kolsyra. Oblandad lambic är mycket ovanligt och finns nästan enbart på fat i Pajottenland. Lambic smaksätts istället oftast med frukt och/eller bär eller blandas av olika ålder för att på så sätt skapa en geuze. 

Lambic är ursprungsskyddat av EU. Och det är endast öl från Pajottenland som får heta lambic.

Rekommenderat: porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

I Belgien är det vanligt att para i hop detta lokala och syrliga öl med musslor, pommes frites och majonnäs.