Veteöl

Dunkelweizen

Dunkelweizen ligger nära originalveteölet

Dunkelweizen är ett mörkt veteöl. Precis som ljust veteöl tillverkas det med vetemalt men den mängd kornmalt som används är till viss del hårt rostad, vilket ger mörkbrun färg och aromer av choklad och rostad malt. Då i stort sett all öl i Tyskland före slutet av 1800-talet var mörk är dunkelweizen troligen närmare hur originalveteölet såg ut när den skapades, än de ljusa varianterna. Ett mörkt veteöl är oftast lite sötare och starkare än det ljusa. Dunkelweizen är ofiltrerat med aromatiskt inslag, exempelvis kryddnejlika och banan från jästen, dock något nedtonade jämfört med ljust veteöl.

Rekommenderat: porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

De rostade smakerna i ölet tillsammans med frisk kolsyra gör att rätter som choucroute med sitt rökta salta fläsk, korvar och surkål passar till. Även grillad kyckling går smakmässigt ihop med ölet.