Veteöl

Weizenbock

Weizenbock är ett öl som bryggdes först 1907

Vetebock/weizenbock är en ölstil som bryggdes första gången år 1907 i Bayern. Den kombinerar de jästaromatiska egenskapen hos ljust veteöl med kraftiga maltiga inslag som finns i bocköl, det vill säga starka och mörka lageröl. Resultatet blir ett veteöl med doft och smak av kryddnejlika, banan, torkad frukt och malt. Ofta finns en alkoholarom i ölet då alkoholhalten oftast är mellan 6,5 och 9 %. Ölet är ofta fylligt och alltid varmjäst. Färgen kan variera från gul till brun, beroende på maltinnehåll och alkoholstyrka.  

Rekommenderat: porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till

Ölstilen med sin låga till måttliga beska och kryddiga smak gör att salt och fet husmanskost går bra till. Exempelvis fläsklägg med rotmos och raggmunk med fläsk eller varför inte beer can chicken, smaksatt med veteöl?