Brun etikett som det står glutenfri öl på. Suddig bakgrund.

Glutenfri öl

Nästan all öl innehåller gluten då man använder säd för tillverkningen. Glutenfri öl får i Sverige innehålla 20 mg/liter.

Glutenintolerans

Är du känslig mot gluten bör du vara försiktig eller avstå från att dricka öl. Grundingrediensen malt kommer från korn och/eller vete (men även råg och havre förekommer i vissa öl). Båda innehåller gluten – vete i högre utsträckning än korn.

Glutenfri öl inte helt fri

Glutenintoleranta kan reagera på öl eftersom öl görs på spannmål. Det finns glutenfri öl att köpa som inte får hålla en högre glutenhalt än 20 mg/liter. Den lägre halten kan man få fram genom att använda andra råvaror som ris och majs, eller att spannmålet har behandlats för att avlägsna gluten. Är du riktigt känslig är det bäst att helt undvika drycker där säd är råvara, då naturligt glutenfritt öl (0 mg/liter) är ovanligt.

Livsmedelsverket skriver om gluten i öl, sprit och mat. 

Läs mer om vår märkning av Glutenfri öl

Om du har funderingar kring gluten och intolerans så är läkare och dietist den bästa källan.