Spontanjäst öl 

Spontanjäst öl betyder att man inte tillför någon jäst, utan de naturliga mikroorganismerna i luften sätter igång processen. Ölen tillverkas i princip endast i Pajottenland i Belgien.

Jäsningen sker i flera steg. Genom att kyla stamvörten i grunda så kallade kylskepp, och låta mikroorganismerna i luften angripa vörten och sedan hälla över vörten till fat, kommer jäsningen igång efter cirka en vecka. Under första månaderna sker alkoholjäsningen, sedan tar laktobakterier över som gör ölen syrlig. Efter cirka ett år träder jästfamiljen brettanomyces in och ger den klassiska stalliga doften.

Lambic

Efter den första jäsningen kallas ölet lambic. Oblandad lambic är en sällsynt ölstil med ljus gul färg, lätt, torr, mycket syrlig smak utan beska och knappt någon kolsyra. Bryggt på malt och omältat vete. Alkoholhalt: 5–6 volymprocent.

Gueuze

Är traditionellt en ung lambic som får jäsa tillsammans med en äldre lambic i butelj. Ljus gul färg, påtagligt fruktig och mycket frisk och syrlig smak, som torr champagne. Kraftig kolsyra och ingen beska. Bryggt på kornmalt och omältat vete. Även sötare former av gueuze förekommer. Alkoholhalt: 4–6 volymprocent.

Fruktöl

De vanligaste spontanjästa ölen är olika fruktöl. De kan tillverkas på tre sätt:

1. Den lagrade lambicen blandas med frukt eller fruktsaft i fat, och jäsningen tar då ny fart av fruktens socker.

2. Lambicen smaksätts och sötas i efterhand med fruktkoncentrat.

3. En kombination av båda metoderna, fruktjäsning och smaksättning.

Fruktölen kan vara helt torra eller mycket söta men är alltid mycket friska och saknar beska. Alkoholhalten ligger mellan 4-5 volymprocent.

Exempel på fruktöl är: kriek (körsbär), frambozen (hallon), perzik (persika), bosbes (röda vinbär) och
zwarte bes (svarta vinbär).

Faro

En sällsynt lambic sötad med farinsocker. Bärnstensfärgad, söt, frisk och utan beska. Alkoholhalt: 4–6 volymprocent.