Lär dig mer om armagnac

Armagnac är en brandy, det vill säga ett fatlagrat vindestillat. Själva distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac.

Distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac, i sydvästra Frankrike. Druvorna som används till armagnac odlas i något av de tre deldistrikten Bas-Armagnac, Ténarèze och Haut-Armagnac.

Ugni Blanc vanligaste druvan

Liksom i Cognac är ugni blanc den i särklass vanligaste druvsorten, även om flera andra sorter är tillåtna – bland annat hybriddruvan baco 22 A – och de liksom i Cognac förekommande folle blanche och colombard.

Robustare smak än cognac

Armagnac destilleras i enkelpanna och/eller alambic armagnaçais. Den sistnämnda är unik för området och destillerar spriten till en mycket låg alkoholhalt (runt 55 procent) och därför brukar armagnac beskrivas som robustare och jordigare än cognac. Armagnac destillerad i enkelpanna mognar fortare än armagnac destillerad i alambic armagnaçais.

Liten produktion

Jämfört med mängden cognac som produceras är tillverkningen av armagnac bara en tiondel och de flesta producenter är små vinbönder. Därför är exporten liten – till skillnad från cognac där det mesta säljs utanför Frankrike. Småskaligheten gör också att armagnac ofta kommer från enskilda vingårdar.

Lagringsregler för armagnac

Minimilagringstiden för armagnac är bara ett år, även om de flesta lagras betydligt längre.

  • *** eller VS – minst 1 år
  • VSOP – minst 4 år
  • XO eller Napoléon – minst 6 år
  • Årgångsbetecknad armagnac eller Hors d'Âge – minst 10 år.