Cognac

Lär dig mer om spansk brandy

I Spanien destillerades vin till sprit långt innan tekniken spred sig norrut till Armagnac på 1100-talet, och senare till Cognac. I jämförelse med sina mer kända släktingar i Frankrike är Brandy de Jerez mörkare, sötare och rundare i smaken.

Spansk brandy från Jeréz

Brandy de Jerez är en förlängning av sherryproduktionen då bara etablerade sherryfirmor får producera den. Ursprunget är Jerez men basvinet kommer från andra områden som La Mancha. Till skillnad från annan brandytillverkning används druvor med relativt låg syra för att få en mjuk sprit. Airén är därför ett vanligt druvval. Vinet jäses även till ovanligt hög alkoholhalt innan destillering. Den färdiga spriten fraktas sedan till Jeréz för lagring.

Olika sätt att destillera på

Destillationen sker en eller två gånger i enkel panna, samt på kolonnapparat, till både hög och låg alkoholhalt. Man har alltså fyra olika sorters druvsprit att blanda. Detta ger producenten valfrihet att välja karaktär på sin brandy.  

  • Det starkare destillatet upp till högsta tillåtna 86 procent, kallas destilados de vino
  • Det svagare destillatet upp till cirka 70 procent kallas holandas

Lagring i solerasystem

Fatlagringen sker på begagnade sherryfat och man använder även solerasystemet. När man tappar av brandy för buteljering tar man max 30 procent, från varje fat och ersätter det med ny, ung sprit som antar den äldres egenskaper och mognar snabbare. Ett år av mognad i solera motsvarar fyra år utan.

Lagringstiden anges med följande beteckningar:

  • Solera – minst 6 månader
  • Reserva – minst 12 månader
  • Gran Reserva – minst 36 månader

Brandy de Jerez är mörk och söt

Spansk brandy får traditionellt en viss sötma eftersom man tillsätter en blandning av druvmust och sprit, mistella. Genom fatlagring på amerikansk ek får brandyn en rund, mjuk karaktär med smak av vanilj. Den färgas också med sockerkulör eller kokt druvmust och får en mörk färg.

Det produceras även brandy i Penedés. Denna stil är torrare, mer lik cognac och lagras på franska fat i solerasystem. Basvinet tillverkas av de syrliga druvsorterna ugni blanc och parellada.