Om Calvados

Fruktdestillatet calvados kommer från Normandie i nordvästra Frankrike. Calvados är ett destillat av cider som gjorts av äpplen och till viss del päron.

Tre olika distrikt

Liksom cognac och armagnac är calvados ursprungsskyddat i fransk lag. Calvados delas in i tre distrikt: Calvados, Pays d'Auge och Domfrontais.

Calvados har nio underdistrikt som har rätt att lägga sitt namn till Calvados. Pays d'Auge är den centrala zonen och anses ge den främsta calvadosen. I Domfrontais trivs päronträden och därför består distriktets calvados av en blandning av äpplen och minst 30 procent päron.

Olika lagring och olika destillationer

Grundcidern ska jäsa minst fyra, sex eller åtta veckor, för de respektive deldistrikten samt destilleras två gånger i enkelpanna (för Pays d’Auge) eller kolonn (Domfrontais). Calvadosen ska därefter lagras minst två år på ekfat, dock minst tre år för Domfrontais.

Följande beteckningar för ekfatslagring:

*** – minst 2 år på ekfat
Vieux eller Réserve – minst 3 år
VO, VSOP eller Vieille Réserve – minst 4 år
Extra, Napoléon, Hors d'Age eller Age inconnu – minst 6 år.

Årgång visar året för destillation

Står en ålder på etiketten, till exempel 25 ans (år), är det alltid den yngsta delen i blandningen som avses. Calvados kan också årgångsbetecknas. Står det 1947 på etiketten kommer all calvados i flaskan från detta år. När det gäller årgångsbeteckning av Calvados är det året för den andra och avslutande destillationen, inte året för skörd som anges.

Historiskt namn

Namnets ursprung är mytomspunnet och hyfsat oklart. Den populäraste tolkningen är att äppelspritens namn har spanska anor: En stormig natt år 1588 seglade det spanska fartyget ”San el Salvador” på grund utanför Normandies kust. Fartyget slogs i spillror, vilket fransmännen firade med ett fylleslag. Lättade i själen och om foten firade man med sin älskade äppelsprit. Salvador muterade till Calvador och blev i folkmun Calvados, vilket så småningom också blev namnet på den övergripande appellationen.