Rom

Rom är världens vanligaste sprittyp. Ursprunget är Västindien, men då råvaran melass inte är lagringskänslig kan spriten i princip tillverkas överallt.

Jäsning

Melass är restprodukten vid rörsockerframställning och innehåller mycket socker, som därmed går att jäsa till en alkoholhaltig brygd. Jäsningen är en viktig del i romtillverkning och har stor betydelse för slutresultatet. Den kan variera i längd från ett dygn till ett par veckor.

I franska Västindien jäser man istället sockerrörssaft. Detta förkommer även i andra romproducerande länder, exempelvis Haiti, men är signifikativt för den franska stilen.

Destillationsmetoden sätter sin tydliga prägel och såväl enkelpannor som olika varianter av kolonnpannor förekommer.

Blandning

Smaken handlar mer om blandningen än om hur många år rommen lagrats på fat. En del rom har lagrats flera år på fat, andra bara några månader, medan några endast vilar i tankar av rostfritt stål. Faten är i första hand begagnade bourbonfat av amerikansk ek.

Stilar

Rom är en global spritsort med en rad olika stilar som framförallt fått sitt stora genomslag för sin användbarhet i drinkar. Rom har stilmässigt större bredd än någon annan sprittyp. Den tillverkas av melass eller ren sockerrörssaft och destilleras till max till 96 procent alkohol. Rom kan vara fatlagrad och färgen gå från vattenklar till mörkbrun. Därutöver finns en rad olika stilar som kan delas in efter de gamla europeiska kolonisatörerna: spanska- brittiska- och franska stilen.

Brittisk stil

Brittiska stilen förekommer framförallt på Jamaica, Barbados och i Guyana. Den är torrare än den spanska med mindre uttalad arrakston. Toner av kakao, svarta bananer och citrusfrukter dominerar. Rommen lagras på begagnade bourbonfat.

Jäsningen, tillsammans med destillationen, är grunden till den karaktärsfulla brittiska stilen. Rom från brittiska Västindien tillverkas av melass som får jäsa länge, vilket är signifikativt för stilen. Typiskt är också enkelpannedestillationen.

Jamaica

Jäsningen pågår i upp till 14 dagar, dessutom tillsätts vad som kallas Dunder. Dunder är en surmäsk bestående av de syrliga rester från mäsken som blivit kvar i pannan efter avslutad destillation. Därefter får Dunder fortsätta att bli än mer syrlig genom att förvaras utomhus i hålor i marken.

Barbados

Här tillverkas en rad olika romtyper och vanligast är en medelkraftig fruktig stil. Det förekommer såväl kraftigare rom destillerad i enkelpanna som rom tillverkad för bulkproduktion, för att användas som bas i likörer, och därutöver används även modern högteknologisk destillation.

Guyana

Guyanarom kallas ibland Demerararom, namngiven efter en av de viktigaste floderna i landet. Idag finns bara ett verksamt destilleri, Diamond Distillery, men trots att många destillerier lagts ner kan unika stilar fortfarande produceras. Detta tack vare att många gamla pannor bevarats och fortfarande är i bruk vid Diamond Distillery.

Fransk stil

Begreppen rhum agricole och rhum industrielle hör hemma i de franska departementen. Rommen tillverkas på Martinique, Guadeloupe och på Haiti. Stilen är ofta örtigare och kan få mer strukturerad fatkaraktär än andra stilar. Rommen är ofta torr, fruktig och mer elegant än robust.

Rhum agricole

Rommen görs av sockerrörssaft och kallas Rhum agricole, eller jordbruksrom. En relativt korta jäsning, 24 – 72 timmar, ger en mäsk på 4,5 – 9 volymprocent, som därefter destilleras. Destillation görs dels i enkelpanna och dels i kolonnpanna. Olika typer av kolonnpannor förekommer och gemensamt för alla är att de ger sprit med låg alkoholhalt, med mycket karaktär av råvaran. Resultatet blir rom med toner av blommor, gräs eller örter.

Lagring på cognacsfat

Lagring sker bland annat på gamla cognacsfat av europeisk ek som har mer tanniner och därmed ger strävhet till spriten. Rhum agricole kan faktiskt påminna om cognac i stilen. I tropiskt klimat går lagringen snabbt. Som jämförelse kan sägas att ett års lagring i tropikerna motsvarar ungefär tre års lagring i Skottland.

Rhum industrielle

Rhum industrielle framställs av industriprodukten melass. Exempelvis är rom tillverkad på ön La Reunion rhum industrielle, men även rom från franska Västindien kan göras på melass. En del av rommen används till bakverk och smaksättning av tobak.

Spansk stil

Är rommen mörk finns ofta en uttalad sötaktig arrakston, tropisk frukt och en mjuk kryddig fatton. Tillverkas framförallt på Kuba men även på Trinidad, Puerto Rico, Venezuela, Dominikanska republiken, Guatemala, och Nicaragua.

Ljus rom

Vanligast är ljus rom tillverkad av melass. Jäsningstiden är kort, bara 24 timmar, innan mäsken destilleras. Detta sker ofta i moderna kolonnpannor för att få så ren och neutral sprit som möjligt.

Komplex blandning

Viss ljus rom består av blandningar av destillat med olika renhet och styrka, vilka kan bestå av mer karaktärsfull sprit, lagrad på begagnade bourbonfat, och mer neutral sprit som förvarats på ståltank. Destillaten blandas, spenderar ytterligare en tid på fat, varefter alkoholhalten reduceras med vatten till önskad buteljeringsstyrka. Allt för att få mer komplex och karaktärsfull rom. Ordet Añejo kan utläsas på etiketter, syftande till att rommen lagrats.

Mörk rom

Oftast lagras spriten en längre tid på fat – därefter färgjusterad med karamellfärg för att bli riktigt mörk. Viss mörk rom från spanska Västindien, får kraftig, robust fatkaraktär, men ofta ger faten en mjuk vaniljton. Ljus rom som fatlagrats kan få halmgul färg, men kan också vara helt vattenklar lagringen till trots. Detta då färgen ibland filtreras bort före buteljering. En orsak till filtreringen är för att inte åstadkomma missfärgning i drinkar.

Kuba

Kubas romtillverkning tog fart i mitten på 1800-talet då rörsockerproduktionen ökade och melassen skulle tillvaratas. Coffey-pannan nådde Kuba 1848, därmed möjliggjordes framställningen av lätt ljus rom. Pannans största fördel är att man kan få fram ren, klar sprit med hög alkoholhalt.

Trinidad

Trinidad skulle kunna räknas till brittiska Västindien, men rommen görs helt i den spanska stilen. Melass utgör råvaran som destilleras i kolonnpanna, rommen lagras slutligen på begagnade bourbonfat.