Lär dig mer om tequila

Tequila är en mexikansk spritsort av växten agave som enligt lag får tillverkas i fem olika delstater.

Tequilaagave (Agave tequilana) har meterhöga, taggiga blad och en ananasliknande stam (piña) som används i tillverkningen. När agaven är 7-10 år gammal skördas den och stammen, som väger mellan 35 och 100 kilo, huggs i mindre bitar. Bitarna rostas i traditionella tegelugnar (horñas)eller kokas i tryckkokare.

Agave som väntar på att rostas.

Mycket smak av agaveväxten

Kokningen förvandlar agavens stärkelse till socker. Stambitarna krossas och den utvunna agavejuicen blandas med vatten och förs över till stora jästankar. Den jästa brygden destilleras i enkelpanna eller kolonnapparat till en alkoholhalt på runt 50 procent. Jämfört med exempelvis vodka (där är destilleras spriten först till över 90 procent för att sedan spädas med vatten) så är detta ganska lågt, vilket medför att agavesmaken är väldigt tydlig. Därefter filtreras spriten och späds med vatten till cirka 40 procent.

Minst 51 procent av mäsken är framställd av blå agave, resten kan bestå av sockerrör eller majs. Sådan tequila kallas mixto (blandad). Exklusivare sorter är gjorda av 100 procent blå agave, vilket anges på etiketten som 100 % de agave.

Olika sorters tequila

Blanco/silver/plata, joven abocado/gold, reposado och añejo är olika typer av tequila. De båda förstnämnda är olagrade, varav den andra är färgad med sockerkulör. Reposado lagras minst två månader på ekfat och añejo minst ett år. Extra añejo lagras hela tre år på fat som rymmer max 600 liter.

Mezcal påminner om tequila men är ofta rustikt rökig i smaken, vilket kommer av att piñan rostas. Därtill kommer att Mezcal tillverkas av olika agavesorter på flera håll i Mexiko. Tequila har aldrig någon larv i flaskan. Det är förbehållet Mezcal.

Fem delstater

Det är i delstaten Jalisco i sydvästra Mexiko som den mesta tillverkningen sker. De andra delstaterna är tequila får tillverkas är: Guanajuato, Michoacan, Nayarit och Tamaulipas.