Lär dig mer om irländsk whiskey 

Irländsk whiskey görs oftast på en blandning av mältat (grott) och omältat korn samt vete och eller majs. Ett fåtal märken är numera enbart framställda av mältat korn – det vill säga maltwhiskey. 

Irland gör olika sorters whiskey

  • Ren maltwhiskey som görs enbart på mältat korn, och destillerad i enkelpanna.
  • Pot still whiskey är en blandning av mältat och omältat korn destillerad i enkelpanna,
  • Kolonndestillerad grainwhiskey med en sammansättning av antingen bara mältat och omältat korn, eller med tillägg av majs och eller vete.
  • Blended whiskey, som oftast är en blandning av malt- och grainwhiskey.

Orökig malt ger orökig whiskey

Till skillnad från i Skottland torkas inte malten över torveld. I stället används rökfritt kol, så kallat antracitkol. Därför blir inte malten, och därmed inte heller whiskeyn, rökig.

I likhet med skotsk whisky är minimilagringstiden tre år på ekfat innan spriten får kallas whiskey. Irländsk whiskey måste vara framställd och lagrad på Irland. Ett gemensamt drag för Irländska whiskeys är att de ofta är fruktiga och relativt milda jämfört med skotsk whisky.

I mångt och mycket är Irlands whiskeyindustri raka motsatsen till Skottlands. I slutet på 1800-talet fanns omkring 30 destillerier på Irland och produktionen var stor. Genom en rad olika händelser, (framväxandet av nykterhetsrörelsen, förbudstiden i USA och Påskupproret), kom den inhemska whiskeyindustrin att krympa till en skugga av sitt forna jag. På 1960-talet var endast ett enda destilleri verksamt – i dag finns det åtta och fler är på gång. 

Kol istället för torv

Till skillnad från i Skottland, torkas inte malten över torveld. I stället används så kallat antracitkol, rökfritt kol.  Därför blir inte malten, och därmed inte heller whiskeyn, rökig. I likhet med skotsk whisky är minimilagringstiden tre år på ekfat innan spriten får kallas whiskey.