Lär dig att beskriva ett vitt vin

Vi har provar och beskriver flera tusen drycker varje år. Vita viner beskriver vi ofta med ord som kommer från fruktens värld. Här kan du läsa om de allra vanligaste orden du hittar på hyllkantsetiketten.

Apelsiner

En citrusfrukt som är aningen mer aromatisk och något mindre syrlig än frukter som grape, citron och lime.

Apelsinblom

Blommigare och mindre syrligt än apelsin.

Aprikoser

Kärnfrukt. Vanligt aromord för en mängd olika vita viner.

Aromatisk

Används i vita viner för viner med en påtaglig karaktär av druvan. Aromatisk innebär en viss kryddighet i vinet. Ordet används oftast för viner gjorda på druvorna muscat, gewürztraminer, sauvignon blanc och riesling.

Ananas

Tropisk fruktarom, vanligast i viner från varmare växtplatser eller där jäsningsprocessen skett vid en rejält låg temperatur.

Banan

Tropisk frukt, vanligast i viner med rejält låg jäsningstemperatur.

Bivax

Honungslik aromatisk nyans som är mest förknippad med chenin blanc eller semillon.

Blodapelsin

Lite blommigare och med en lätt bitterhet om man jämför den med vanlig apelsin.

Blodgrapefrukt

Citrusfrukt med aromatisk ton. Aromen signalerar att vinet har en hög fruktsyra och en viss bitterhet. Vanligt i champagne.

Blommig

En lätt parfymerad nyans. Innefattar ord som hyacint, jasmin, liljekonvalj, rosor, viol, vita blommor. Vanligast i druvor som gewürztraminer, muscat, torrontés och viognier.

Bokna äpplen

Väldigt mogna äpplen, aromen ligger väldigt nära äppelskrutt. Aromen har en oxiderad karaktär. Vanligt i mogna viner av chardonnay och chenin blanc, samt viner från Arbois, sherry och champagne.

Brioche

Franskt bröd gjort på smördeg, innefattar en lätt, elegant brödighet med en smörig nyans. Vanlig arom för champagne.

Brynt smör

Aromord som kommer från lagring på rostade ekfat.

Brödig

Aromord som kommer av att vinet har lagrats på sin jästfällning en längre tid, speciellt vanligt i champagne.

Bitterhet

Grundsmak som kan komma från fat eller druvsort. Tar sig ofta uttryck av mandel eller jordighet i vita viner.

Choklad

I vita viner återfinns denna arom framförallt i fatjästa viner med en längre lagring på sin jästfällning följt av en lång lagring på butelj. Används främst för mogen champagne.

Citron

Vanlig arom i vita viner, speciellt de viner som hamnar i kategorin friska och fruktiga. Förutom den rena fruktaromen indikerar citron även att vinet har en hög fruktsyra.

Citronskal

En mer intensiv och aromatisk arom än citron. I övrigt används aromen för liknande viner som citron.

Citrus

Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika citrusfrukter som citron, lime, grape och apelsin.

Clementin

En citrusarom med en smakrik, tropisk frukt. Aromen signalerar ej heller samma markerade syra som en del andra citrusfrukter.

Cocktailbär

Används för viner där fruktkänslan är av en mogen, konserverad karaktär. Viner med detta aromord har ofta en aromatisk karaktär.

Dadlar

Torkad fruktarom som visar en viss utveckling, att vinet har ett flertal år på nacken eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas. 

Dill

Ett ord kopplat till mognad i viner, främst en arom du hittar i mogna röda viner, men även riesling kan få dessa toner.

Druvig

Används för aromatiska druvsorter där själva druvan är tydligt noterbar i jämförelse med andra fruktassociationer. Vanligt förekommande i muscat, riesling,viognier torrontés och liknande druvsorter.

Druvtypisk

Används för endruvsviner som påvisar de karaktäristiska drag som associeras med druvan i såväl aromer som grundsmaker.

Fatkaraktär, inslag, tydlig och påtaglig

Påvisar att vinet legat på ekfat och fått karaktär av det. Fat kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på fatens ursprung, storlek och ålder. Choklad, vanilj, rostat kaffe eller rostade nötter är exempel på aromord som används för att beskriva fatkaraktär.

Fikon

Torkad fruktarom som visar en viss utveckling, endera i det att vinet har ett flertal år på nacken eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas.

Fläder

Blommig arom som är starkt förknippad med sauvignon blanc, men även kan finnas i andra aromatiska druvsorter som gewurztraminer, viognier och torrontés.

Fruktig

Vinet har en ungdomlig karaktär med tydliga toner av primärfrukt (apelsin, äpple, grapefrukt, mandarin). Vanligt i viner som kommer från områden med varmt klimat

Färska örter

En grön ton som är fylligare i sin karaktär än gräs. Färska örter är ett paraplybegrepp som innefattar enskilda örter som basilika, mynta, oregano, persilja, salvia, timjan med flera. Färska örter finns i olika viner, det gemensamma nämnaren att vinerna är unga.

Galiamelon

Tropisk gurkväxt som ligger mellan vattenmelon och honungsmelon i intensitet och aromer.

Gråpäron

I jämförelse med päron innefattar gråpäron även en viss bitterhet.

Grädde

Arom som kan uppstå vid malolaktisk jäsning. Mogen blanc de blanc-champagne kan även få en ton av grädde.

Gräddkola

Ett aromord som visar att vinet legat på ekfat. Gräddkola är i likhet med vanilj en arom som i första hand för tankarna till amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken.

Gräs

Ett aromord som påvisar en ungdomlig grön karaktär. Ordet förekommer främst för viner gjorda av sauvignon blanc.

Grön banan

En arom som kan uppstå vid en väldigt sval jäsning.

Grön chili

Arom som ligger väldigt nära grön paprika, lite pepprigare toner.

Grön paprika

Ett aromord som påvisar en ungdomlig grön karaktär. Ordet förekommer främst för viner gjorda av sauvignon blanc.

Grön sparris

En arom som främst förekommer i sauvignon blanc.

Gröna äpplen

Den ungdomligaste, syrligaste äppelaromen. Förekommer i en mängd olika vita viner, men är vanligast i ung chardonnay från svalare klimat.

Grapefrukt

Citrusfrukt som påvisar en hög syra och en viss bitterhet.

Gula plommon

Kärnfrukt som används för viner med en viss utveckling eller från en varmare växtplats.

Gula äpplen

Den minst syrliga äpplesorten. Används främst för viner med en viss utveckling eller från en varmare växtplats.

Gummi

Aromatisk, petrokemisk arom som kan förekomma i cava.

Hasselnötter

Arom som kan komma från mognad, men även fatlagring. I det senare fallet handlar det oftast om rostade hasselnötter.

Honung

Delvis en arom som förekommer i söta viner och delvis en mognadsarom, som är vanligt förekommande i blanc de blanc-champange.

Honungsmelon

Tropisk gurkväxt, vanligast i viner från en varmare växtplats. Den smakrikaste melonen, som precis som namnet antyder även har en honungston.

Ingefära

Kryddig, aromatisk arom som främst förekommer i söta vita viner, allra helst tokaji.

Jord

Syftar på en doft av jord, ofta med en liten bitterhet i smaken. Detta är inte synonymt med mineralkaraktär och inte heller självklart negativt, vissa viner ska ha en liten jordighet för att anses typiska. Jordighet framträder tydligare i ett vitt vin med låg fruktsyra och döljs i motsvarande grad av hög fruktsyra.

Jäst

Arom som för tankarna till icke färdigjäst deg. Vanligast i ungdomliga, kryddiga, aromatiska vita viner av riesling, silvaner och pinot blanc.

Karamell

Ett tillägg som kan användas när en arom i ett vin upplevs som mer aromatisk och artificiell än den rena frukten som associeras till.

Kex

Används främst för mousserande viner som legat på sin jästfällning och fått en autolysisk karaktär som dock inte är lika påtaglig som de brödigare nyansorden.

Knäck

Förekommer främst i vita viner med karaktär av rostade ekfat.

Krusbär

Grön, ungdomlig arom som dessutom påvisar friskhet i vinet. Används främst för sauvignon blanc.

Kiwi

Grön tropisk frukt, används främst för fruktigare sauvignon blancviner med en lite mer avrundad syra.

Kokos

Arom som påvisar en påtaglig fatkaraktär i vinet.

Kola

Kola (inte att förväxla med cola) påvisar att vinet legat på ekfat och är i likhet med vanilj en arom som i första hand för tankarna till amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken.

Kryddig

Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika specifika kryddor. De kryddiga aromerna kan komma från såväl utveckling som druvans karaktär. Druvor som ofta har kryddiga aromer är exempelvis riesling, pinot gris och grüner veltliner.

Lavendel

Svagt aromatisk, blommig doft som främsta används för viner som viognier och torrontés.

Lime

Citrusfrukt som i förhållande till citron är mer aromatisk med en ton av vanilj. Vanlig i riesling från Australien.

Litchifrukt

Denna kinesiska frukt smakar ungefär som en blandning av jordgubbar och vattenmelon och är kännetecknande för gewürztraminer.

Mandarin

Smakrik citrusfrukt. Vanlig arom i viner från Tysklands varmare växtplatser och Österrike.

Mandel

En aromatisk, nötig, karaktär som i vita viner även påvisar en liten bitterhet. Vanlig i vita viner från Italien.

Mandelmassa

Är starkt förknippat med ädelröta och begreppet botrytis innefattar detta ord. Används främst för söta viner.

Mango

Tropisk frukt som främst förekommer i vita viner från varmare växtplatser.

Marsipan

En aromatisk, nötig ton som ofta återfinns i viner gjorda på druvor som utvecklat ädelröta.

Mineral

Används när vinet reflekterar en kritrik växtplats för druvorna. Olika druvsorter är olika benägna att plocka upp mineraltonen och begreppet används främst för riesling, chardonnay och sauvignon blanc. Mineral kan ta sig olika uttryck beroende på druva och ursprung, men vanliga associationer är blöt sten eller en rökig nyans.

Mogna äpplen

Används främst för att påvisa ålder i ett vin, speciellt vanligt i champagne. Vissa druvsorter har dock aromer som gör att man även i ety ungt tillstånd av vinet associerar till röda äpplen.

Nektariner

Tropisk fruktarom som smakmässigt ligger nära persika.

Nougat

Påvisar fatlagring från äldre eller inte så hårt rostade fat.

Nässlor

Används för unga, aromatiska viner, främst av sauvignon blanc och visar just det gröna lite örtiga draget hos druvan.

Nötter

Kan röra sig om såväl en mognadsarom som en fatlagringsarom. I det senare fallet handlar det främst om rostade nötter.

Papaya

Tropisk fruktarom som ligger nära mango i sina aromer, har dock en smörigare ton.

Paprika

Grön, gul och röd paprika är samma frukt i olika mognadsstadier. Den gröna paprikan signalerar en grön, lite omogen pepprig ton, medan den gula är den mildaste och röd paprika har en mer utvecklad och intensiv karaktär.

Parfymerad

Övergripande ord som fångar in såväl lite blommiga toner av viol och rosor som lite exotiska kryddor. I vita viner är detta uttryck vanligast i viner gjorda av viognier, torrontés och gewürztraminer.

Passionsfrukt

Tropisk frukt som även indikerar en hög syra i vinet. Vanligast i sauvignon blanc från Nya Zeeland, men kan även förekomma i riesling från nya världen.

Peppar

Svartpeppar ger en lite skarpare ton än vitpeppar. Peppar kan finnas i flera olika typer av vin, men är bland de vita vinerna starkast förknippat med grüner veltliner.

Persikor

Finns i två varianter, dels den rödgula frukten som ligger nära nektarin i smaken (nektarin är en framodlad variant av persika) och dels den vita persikan som är mildare och delikatare i sitt uttryck.

Petroleum

Ett aromord som ett hopkok av de dofter som associeras med bensinmackar och bilverkstäder. Aromen används exklusivt för riesling och påvisar mognad i vinet.

Physalis

Påminner om smaken av gula tomater, men sötare och utan den friskhet som finns i tomater.

Pomerans

Aromerna är snarlika de från apelsiner, men kryddigare och bittrare.

Päron

En sötaktig fruktarom som är vanligast i viner från lite varmare växtplatser, speciellt viner från Italien brukar utveckla denna arom.

Rabarber

Används för ungdomliga friska viner och påvisar framförallt en hög fruktsyra i vinet, men även en lite lättare aromatisk karaktär. Rabarber används exempelvis för sauvignon blanc och riesling, men även för de söta vinerna från Tokaji i Ungern.

Rosor

Doft- och smakassociationsordet ros, rosor, rosenblad, rosenvatten eller torkade rosor tenderar att dyka upp i beskrivningar av vita viner gjorda av starkt aromatiska eller parfymerade druvsorter som gewurztraminer och muscat.

Rostat bröd

Aromord som främst används för mousserande viner med en tydlig autolysisk karaktär. Kan i viss mån även användas för att påvisa fatlagring.

Rostade fat

Förklarar att vinet legat på rostade ekfat. Graden av rostning varierar är det mycket rostad karaktär skriver vi påtaglig rostad ...

Rostade nötter

Används för att påvisa att vinet legat på rostade ekfat.

Russin

Torkad fruktarom som påvisar en viss utveckling, att vinet har ett flertal år på nacken eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas. 

Röda äpplen

Den smakrikaste äppelaromen. Inte lika syrlig som gröna äpplen.

Rök

Kan användas för att påvisa mineraltoner, ursprung eller rostad fatkaraktär.

Saffran

Exotisk kryddton som är vanlig i söta viner. Fatmognad kan även ge toner som påminner om saffran.

Sirap

Påvisar förutom aromassociationen, en lite simmigare, oljigare konsistens i vinet. Vanligast för viner med sötma.

Smör

Arom som framför allt uppkommer vid malolaktisk jäsning av druvorna.

Svamp

Är framförallt en mognadsarom, men kan även komma från druvan, exempelvis pinot gris från Alsace.

Svartvinbärsblad

En aromatisk arom som är vanlig i viner gjorda av sauvignon blanc.

Tallbar och timjan

Lätt aromatisk, örtig arom som ligger nära rosmarin i sina aromer.

Torkad frukt

Påvisar en viss utveckling, antingen  att vinet har ett flertal år på nacken eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas.

Torkade örter

Torkade örter är ett paraplybegrepp som innefattar enskilda örter såsom basilika, mynta, oregano, persilja, salvia, timjan etc. Inledningsordet torkad indikerar även en viss utveckling i vinet. Se även färska örter och örter.

Tropisk frukt

Paraplybegrepp som omfattar en mängd olika frukter såsom mango, persika och ananas. Används främst för viner präglade av en varm växtplats.

Valnötter

Används främst för äldre viner, viner med fatkaraktär eller mousserande viner med autolyskaraktär.

Vanilj

Ett aromord som påvisar att vinet legat på ekfat. Vanilj används främst för amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken.

Vattenmelon

Den minst smakintensiva melonen med en lite utspädd arom som ligger nära gurka i aromen.

Vingummi

En aromatisk petrokemisk nyans som främst finns i lite kryddigare viner gjorda av riesling, grüner veltliner och silvaner eller viognier.

Viol

För vita viner använder vi uttrycket för aromatiska, blommiga viner, speciellt viognier kan utveckla denna arom.

Vit choklad

Används främst för söta vita viner med fatkaraktär.

Vått ylle

En aromatisk arom som används för chenin blanc, speciellt från Loire.