Italien - Toscana


  • Årgång: 2015
    Betyg: 5

    Vinmakarna är gladare än sina vänner i Piemonte. Precis som där var det varmt och torrt i Toscana och det gav få och små druvor med hög koncentration. Ett lovande år för sangiovese.


  • Årgång: 2014
    Betyg: 3

    En problematisk årgång, speciellt för de druvsorter som mognar tidigt. Precis som hos kollegorna i Piemonte var vintern blöt och våren kall. Skörden var runt 20 procent mindre än normalt. Producenter som arbetade med gallring, trimning och druvselektering lyckades bäst. Sangiovese och cabernet sauvignon ser mest lovande ut. 


  • Årgång: 2013
    Betyg: 4

    Säsongstarten var inte bra – kall och blöt. Fortsättningen var dock bättre och sent mognande druvor trivdes bäst, och det ser ut att bli ett bra år för sangiovese. Speciellt hos de producenter som gjorde noggrann druvselektering.


  • Årgång: 2012
    Betyg: 3

    En rätt kall vinter följdes av en mycket varm sommar. En ojämn blomsättning. Värmeböljan i augusti chockade vinrankorna. Trots allt ser kvaliteten lovande ut, speciellt i Chianti och Montalcino.


  • Årgång: 2011
    Betyg: 4

    En varm och torr vår följdes av en tillika torr och mild sommar. Hettan kom i augusti med värmetoppar på runt 40 grader. Ett välbehövligt regn kom sedan i början av september, men vädret var behagligt varmt med friska upptorkande vindar, som hade en positiv inverkan på druvmognaden. Ett lovande år för Toscana.


  • Årgång: 2010
    Betyg: 3

    Omsorgsfullt vingårdsarbete och noggrann selektering av druvorna på grund av rötangrepp och mjöldagg kännetecknar det blöta året. Resultatet är liknande grannen Piemontes viner, mer harmonisk elegans än kraft. De som visade tålamod och noggrannhet belönades med utomordentliga viner. Generellt något bättre förutsättningar (och betyg) för viner från Monatalcino.


  • Årgång: 2009
    Betyg: 3

    Liksom Piemonte drabbades Toscana av en het period under sommaren. Oron var därför stor. Montalcino och Bolgheri verkar ha fått in fina druvor av hög kvalitet liksom svalare områden som Chianti Classico. Överlag ser sangiovese bättre ut än förväntat. Kvaliteten är dock blandad, men man är generellt bättre rustad än förr tack vare förbättrad vitikultur och modernare vinmakning och kan i många fall möta olika problem på bättre sätt.


  • Årgång: 2008
    Betyg: 3

    Toscana drabbades av sommartorkan. Kvaliteten på de senmognande cabernet- och sangiovesedruvorna var bra, till motsats merlot som har betydligt tidigare mognad. Speciellt yngre stockar led av torkan. Montalcino drabbades dessutom av en kraftig hagelstorm i augusti, vilket reducerade skörden med upp till 45-50 % i vissa fall. Trots alla problem blev resultatet ändå hyfsat.


  • Årgång: 2007
    Betyg: 4

    Det var en mycket mild och torr vinter, precis som i Piemonte. Juli och augusti var mycket varma. Augustiregnet var efterlängtat för att undvika torka och stress och ge en chans till återhämtning. September var fin och varma och soliga oktober erbjöd perfekta förhållanden. Det gäller speciellt för de sent mognande druvsorterna sangiovese och brunello, som verkar ge och långlivade viner med bra struktur.


  • Årgång: 2006
    Betyg: 4

    Den kalla våren följdes av kraftig sommarvärme i juni och juli. Växtligheten frodades och det krävdes kraftig beskärning i augusti för att reducera skörden. Kvaliteten var generellt hög och jämn och ser ut att ge lite mer traditionellt eleganta och lagringsdugliga viner.


  • Årgång: 2005
    Betyg: 2

    En tuff årgång, precis som i Piemonte. Vår och sommartorka, kombinerat med kyla och blöta under sensommaren och hösten vid skördetid, samt hagelstormar och sjukdomar är klara signaler – långt ifrån ett toppår för Toscana, även för de mest kända egendomarna.


  • Årgång: 2004
    Betyg: 4

    Som i Piemonte dröjde vinterkylan kvar och den regniga våren försenade knoppningen och blomsättningen. Den varma sommaren och ovanligt varma oktober gav en optimal mognad. Koncentration, komplexitet och stor lagringspotential är begrepp som florerar bland vinmakarna som liknar årgången vid 1997.


  • Årgång: 2003
    Betyg: 3

    Som i resten av Europa var det mycket varmt. Tidigaste skörden sedan 1945 och en av de minsta någonsin. Torka hotade hela skörden, men septemberregn kom som en räddning och jämnade ut oddsen med en jämn mognad och balansering av fruktsyran, i förhållande till den mycket höga sockernivån. Förhållandena var något bättre i Toscana än i Piemonte detta år.


  • Årgång: 2002
    Betyg: 2

    Liksom 1992 var detta ett mycket problematiskt år. En sen, kall och regnig vår följdes av rekordmycket regn i maj. Juni var het, men temperaturerna och regnmängderna i juli-oktober var lägre respektive större än på många år. Många druvor skördades mellan regnen innan de hunnit mogna helt.


  • Årgång: 2001
    Betyg: 4

    En mycket god årgång. Frost i mitten av april minskade den potentiella skörden men bidrog till att druvkvaliteten blev hög. Sommaren var het och mycket torr, men rankorna utsattes inte för vattenstress utan fick ändå lagom med regn i början av september. De sent mognande sangiovese och cabernet gynnades av att oktober var torr och solig.


  • Årgång: 2000
    Betyg: 3

    Vädermässigt en svår årgång i Toscana. Blom- och fruktsättning startade tidigt, men en varm och fuktig juni bidrog till svampangrepp. Augusti var så pass torr och het att vissa vinrankor led av torka. September bjöd dock på bra väder, vilket räddade situationen något. Skiftande kvalitet på vinerna.


  • Årgång: 1999
    Betyg: 4

    Den tredje riktigt varma sommaren i följd. Överlag bättre än föregående år. Det regn som föll i augusti hjälpte druvorna att klara sig igenom en varm och torr september. Mogna och friska druvor kunde skördas relativt tidigt.


  • Årgång: 1998
    Betyg: 4

    En lång het sommar gav druvorna chans att mogna rejält och jämnt. Det stadiga regnandet från mitten av september till mitten av oktober gjorde att druvorna blev mindre koncentrerade. Generellt kan man säga att Montalcino lyckades bättre än Chianti detta år.


  • Årgång: 1997
    Betyg: 5

    En i stort sett perfekt årgång. Den frost som drabbade centrala Toscana i slutet av april gjorde att skörden blev mindre än normalt. I övrigt föll alla delar på plats. De goda väderförhållandena innebar att druvorna kunde skördas relativt tidigt och i utmärkt skick.


  • Årgång: 1996
    Betyg: 3

    Något av ett mellanår som dock gav viner av relativt bra kvalitet. Sommaren var sval och bromsade druvornas mognad. Regn från mitten av september fram till mitten av oktober innebar att druvorna mognade ojämnt.


  • Årgång: 1995
    Betyg: 5

    En av 1990-talets toppårgångar. Från början såg det dock mörkt ut. En sen vår följdes av en sval sommar och prognosen för årgångens kvalitet förbättrades inte av att september inleddes med regn. Det hela räddades av brittsommaren i regionen från slutet av september och under hela oktober.


  • Årgång: 1994
    Betyg: 3

    En något svårbedömd årgång. En het sommar medförde att druvornas mognad bromsades på grund av vattenbrist. Mycket regn i september hotade att minska druvornas koncentration, men vädret blev bättre i slutet av månaden. Montalcino lyckades generellt sett lite bättre än Chianti.


  • Årgång: 1993
    Betyg: 4

    Årgången kännetecknades av fint väder ända fram till slutet av september. I början av oktober drabbades dock regionen av ett häftigt regnfall men eftersom större delen av skörden redan var klar, blev kvaliteten på vinerna  inte lidande.


  • Årgång: 1992
    Betyg: 1

    En sval vår följdes av en solig sommar med normala temperaturer. Odlarnas hopp om en god årgång grusades dock fullständigt av de kraftiga skyfallen i skördemånaden oktober.


  • Årgång: 1991
    Betyg: 3

    Blandad kvalitet från en relativt svår årgång. Trots en torr och varm sommar ställde ihållande regn före och under skörden till med problem. Montalcino lyckades generellt sett något bättre än Chianti.


  • Årgång: 1990
    Betyg: 5

    En lysande årgång. En tidig vår medförde att knoppningen kunde starta tio dagar tidigare än normalt. Sommaren var varm men inte för het. Ett lätt regn i början av september förhindrade att druvorna torkade ut. Både i Chianti och Montalcino kunde man skörda högkvalitativa sangiovesedruvor tidigare än normalt.