Barbera

Blå druva

Odlas i: Italien, inklusive Sicilien och Sardinien. Sydamerika, Australien och USA.

Kända distrikt: Alba och Asti i Piemonte.

Smak: Fruktiga viner med hög frisk syra, ofta med inslag av mörka körsbär.

Passar till: Lätta rätter av fågel, kalv och gris, eller lamm, nöt och vilt om vinet är fylligt och smakrikt.

Folkets vin

Barbera odlas i hela Italien men hemtrakten är Piemonte. Särskilt kring städerna Alba, Asti och Monferrato, där den står för mer än hälften av skörden. Det mest typiska för barbera är den höga fruktsyran. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga.

Den moderna trenden går mot koncentrerade och sträva viner, vilka uppnås genom lågt skördeuttag och lagring på små, nya ekfat. Många experter menar att barbera är den intressantaste druvan i Piemonte, nebbiolo till trots.

Utanför Europa odlas barbera mer och mer i Australien (Victoria och New South Wales) och i USA (Kalifornien). I Argentina växer den mest i Mendoza-distriktet och druvan används främst i blandningar. Brasilien och Uruguay har också relativt stora planteringar.