Cabernet franc 

Blå druva

Odlas i: Frankrike, Italien, Chile, Argentina, USA, Australien, Nya Zeeland, Östeuropa.

Kända distrikt: Bordeaux och Loire.

Smak: Friska, medelsträva, kan ha inslag av hallon, svarta vinbär, grön paprika, gräs och rotfrukter.

Passar till: De flesta kötträtter, speciellt av lamm och nöt. De lättare vinerna från Loire passar bättre med ljust kött som fläsk och kyckling.

Kusinen från landet

Cabernet franc betraktas ofta som en lite mindre känd släkting till den betydligt populärare cabernet sauvignon.

Doften brukar påminna om gräs, svarta vinbär, rotfrukter och hallon. Vinerna liknar cabernet sauvignonviner, men har inte lika mycket fruktsyra och strävhet.

I Frankrike odlas cabernet franc främst i Bordeaux och Loire. Druvan knoppas och mognar ganska tidigt och passar därför bäst i svala klimat. I Bordeaux blandas den alltid med merlot och/eller cabernet sauvignon. I Loire är de mest kända odlingsområdena Chinon, Bourgueil och Saumur-Champigny. Druvan odlas även i nordöstra Italien och i flera andra länder.

Rena cabernet francviner kan vara mjuka och bäriga, men även sträva och hålla för lång lagring.