Cabernet sauvignon 

Blå druva

Odlas i: Hela vinvärlden

Kända distrikt: Bordeaux, Napa valley (Kalifornien).

Smak: Ofta sträva viner med hög fruktsyra och inslag av svarta vinbär, ceder och gräs.

Passar till: Stekt och grillat kött, eller vilt vid strama viner.

Druvkungen

Utan tvekan en av världens mest kända blåa druvor, med sina typiska aromer av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och gräs. Viner av cabernet sauvignon lagras dessutom ofta på ekfat som ger toner av vanilj eller kaffe. Det kan vara svårt att tro att denna strama, franska druva är en korsning av den "snällare" cabernet franc och den gröna sauvignon blanc, men så är faktiskt fallet.

I dag odlas cabernet sauvignon i de flesta vinländer, eftersom den är tålig mot sjukdomar och lätt anpassar sig till olika klimat och jordar.

I Bordeaux blandas den alltid med andra druvsorter, som merlot, cabernet franc och ibland petit verdot och malbec. Eftersom cabernet sauvignon behöver mycket värme för att mogna, odlas den i första hand i västra Bordeaux där den grusiga jordmånen håller kvar solvärmen. De mest berömda cabernetvinerna hittar du i kommunerna Pauillac, St-Julien, Margaux och Pessac-Léognan.

Italiens främsta cabernetviner kommer från Toscana. Lättare cabernetviner görs bland annat i Venetien och Friuli-Venezia Giulia.

Utanför Europa kommer kända cabernetviner från Napa och Sonoma i Kalifornien, Coonawarra i South Australia och Maipo i Chile.

Druvan brukar ge ganska sträva, fylliga och friska rödviner som oftast hittas under smaktyperna fruktigt & smakrikt och stramt & nyanserat.