Carmenère 

Blå druva

Odlas i: Främst i Chile, små mängder i Frankrike.

Kända distrikt: Bordeaux

Smak: Fruktiga och relativt sträva viner, toner av svarta vinbär och plommon.

Passar till: Rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött, gärna grillat.

Från Bordeaux till Chile

Carmenère var - före vinlusens härjningar under det sena 1800-talet - en viktig blå druva i Bordeaux. När odlarna skulle återplantera sina skövlade vingårdar valde de härdigare druvsorter som merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Carmenère tycktes bli förpassad till en fotnot i vinböckerna. Men det finns vissa vingårdar i Bordeaux som har små odlingar kvar.

Chile importerade redan under 1830-talet många sticklingar av olika druvsorter från Frankrike. För det mesta merlot. Men under 1990-talet visade det sig (efter analyser) att mycket av det man trott var merlot i själva verket var just carmenère. Numera är carmenère något av en chilensk nationaldruva.

Carmenère mognar senare än merlot och ger fylliga, fruktiga och relativt sträva röda viner med toner av svarta vinbär och plommon. Vinerna av carmenère hittar du oftast i smaktypen fruktigt & smakrikt.