Gamay

Blå druva

Odlas i: Frankrike, Schweiz, Tyskland

Kända distrikt: Beaujolais, Mâconnaise, Anjou-Samur

Smak: Mjuk, frisk, röda bär, hallon. Modern stil är fylligare, fruktigare och kryddigare. (Skumbanandoften i Beaujolais Nouveau kommer från jästen, inte druvan.)

Passar till: Unga viner tjänar på att serveras lite svalt till lättare rätter av tamfågel eller vit fisk. Fylligare varianter passar till rätter av ljust kött eller till lammkött.

Skumbanan eller inte?

Gamay är en tunnskalig druva som sällan ger mycket färg och ger mjuka viner med relativt låga tanninhalter. Den både knoppas och blommar tidigt och är alltså känslig för frost. Gamay trivs inte i allt för heta klimat och har en fäbless för jordmåner med mycket granit.

Gamay (noir) är den berömda druvan i Beaujolais där den finns omnämnd sedan 1300-talet. Gamay odlas även i stor utsträckning strax norrut, i Mâconnais. I Schweiz finns traditionen att tillverka dôle, vilket är en blandning av pinot noir och gamay. I Bourgogne kallas samma blandning passetoutgrains.

Den enkla, kanske mest kända stilen av gamay, bland annat representerad av Beaujolais Nouveau, karaktäriseras av bärig doft och jäsningsaromer som banan, bubbelgum och karamell. Dessa viner har fått snabb kolsyrejäsning, alltså vinifierats i slutna behållare där druvorna i botten av karet krossas av dem på toppen. Dessa hamnar i kategorin mjukt & bärigt och vinner inte på att lagras utan bör avnjutas unga. Den lätta stilen har länge dominerat men på senare år har det börja hända saker. Producenter i Beaujolais Cru som Morgon och Moulin à Vent gör numera lite fylligare viner som är fruktiga och kryddiga. De påminner alltså mer om pinot noir. Denna nya stil av gamay-viner vinner till och med  på att lagras.