Garganega

Grön druva

Odlas i: Italien

Kända distrikt: Soave i Venetien, Sicilien

Smak: Torr, frisk med kryddigt inslag av citron, mandel, gråpäron och örter. 

Passar till: De torra vinerna passar ofta till lättare fisk- och skaldjursrätter eller sallader.

En druva med stor släkt

Garganega kallas även grecanico på Sicilien. Denna druva har visat sig vara besläktad med flera kända druvor, som cataratto, trebbiano (ugni blanc) och malvasia, och det innebär att garganega är en betydelsefull druva för den italienska vinhistorien. 

Druvan är den största beståndsdelen i vinet soave, som framställs i den nordöstra, italienska appellationen med samma namn. Trebbiano di Soave (verdicchio bianco) och ibland chardonnay är de andra vanligaste. Soave-vinerna är torra, friska och ganska lätt aromatiska med toner av citrus, mandel och gråpäron. 

Venetien har en lång tradition av att göra recioto, söta viner på torkade druvor, och recioto de Soave är inget undantag. En anekdot: själva namnet recioto kommer faktiskt från ordet recie, som betyder "öron" - det är en gammal referens till garganegas växtsätt, där två mindre klasar av mogna druvor sitter överst på druvklasen, vilka passar extra bra för denna sortens vin.