Grüner veltliner 

Grön druva

Odlas i: Nästan bara i Österrike.

Kända distrikt: Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich

Smak: Ofta lätta och friska med inslag av päron, grapefrukt och vitpeppar.

Passar till: Fisk och skaldjur, lättare kött- och kycklingrätter, pasta- och grönsaksrätter.

Päron och vitpeppar

Grüner veltliner är, med en tredjedel av landets vinodlingar, Österrikes mest odlade druva. De bästa vinerna kommer från distrikten Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich.

Druvan ger oftast torra vita viner med aromer av, vitpeppar, päron, äpple och grapefrukt. Viner med mognad har ibland en liten rökighet och toner av honung. En viss oljighet är inte heller ovanlig. Vinerna hittar du ofta bland smaktypen friskt & fruktigt.

Druvan odlas även i Tjeckien och i Ungern, där den kallas veltlin zelene respektive zöldveltelini.