Malbec

Blå druva

Odlas i: Argentina och Chile. Mindre förekommande i Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Italien och Spanien.

Kända distrikt: Cahors, Bordeaux, Loire, Mendoza.

Smak: Mörkt röda, sträva viner, inslag av mörka bär, plommon och tobak.

Passar till: Smakrika rätter, gärna grillade av lamm eller nöt.

Färg och tanniner

Malbec har länge fört en undanskymd tillvaro i Bordeaux och områden i sydvästra Frankrike. Den odlas även i Loire, där den heter cot. Men druvan har problem att mogna i det svala klimatet. I Bordeaux ses den som en utfyllnadsdruva och är på tillbakagång.

Men i Cahors sydost om Bordeaux ger malbec spännande viner. Där ingår malbec till minst 70 procent i det färdiga vinet. Vinerna är ofta mörkt röda i färgen och fylliga, med aromer som plommon och tobak.

Signaturdruva i Argentina

Malbec är stor i Argentina, och speciellt i Mendoza-distriktet. Här på hög höjd blir druvorna små och utvecklar tjockt skal, tack vare lång och sval växtsäsong. Vinerna blir färgrika med hög fruktsyra och rika på tanniner. I Argentina blandar man även malbec med syrah, merlot och cabernet sauvignon.

Andra odlingar finns lite varstans i Nya världen, som i Sydafrika, Australien och USA. Viner av malbec hamnar oftast i smaktyperna fruktigt & smakrikt och stramt & nyanserat.